135 millió forintért kelt el a pisztoly, amivel Verlaine rálőtt Rimbaud-ra

KULTÚRA
2016 november 30., 20:48
comments 45

Írtunk mi is múltkor arról, hogy elárverezik az irodalomtörténet leghíresebb pisztolyát, azt a hatlövetű revolver, amellyel Paul Verlaine megpróbálta megölni Arthur Rimbaud-t egy 1873. júliusi délutánon Brüsszelben.

Szerdán pedig el is kelt a fegyver Párizsban, négyszázharmincnégyezer-ötszáz euróért (135 millió forint).

Az akkoriban divatos márkának számító Lefaucheux gyártmányú, 7 milliméteres kaliberű, hatlövetű revolver leütési árát 50-60 ezer euró közötti összegre (15,5-18,7 millió forint) becsülték.

A vásárló, akinek az állampolgárságát nem közölték, telefonon licitált. Rimbaud szülővárosa, az észak-kelet Franciaországi Charleville-Mesieres nyilvános gyűjtést kezdeményezett, hogy megvásárolhassák a revolvert, de a liciten elért árral szemben semmi esélyük sem volt.

A kiállított pisztoly (AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND)
photo_camera A kiállított pisztoly (AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND)

1873. július 10-én 14 órakor két lövés dördült el a brüsszeli rue des Brasseurs (Serfőzők utcája) egyik szállodai szobájában. Verlaine, aki akkor 29 éves volt, rálőtt a nála 11 évvel fiatalabb Rimbaud-ra. Az egyik golyó a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott.

A támadás véget vetett a két francia költő közötti gyöngéd és viharos viszonynak. Rimbaud feljelentette a Szaturnuszi költemények szerzőjét, akit őrizetbe vettek, bíróság elé állítottak és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek.

A fegyver hétmilliméteres hatlövetű revolver. Verlaine aznap reggel vásárolta egy brüsszeli fegyverkereskedőnél 50 tölténnyel együtt.

A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a Montigny fegyverkereskedésnek, ahonnan 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, hogy áruba bocsátja. A fegyver leütési ára a várakozások szerint 50 ezer és 60 ezer euró (15-18 millió forint) között lesz.

A vita a két férfi között még 1873 májusában kezdődött. Verlaine és Rimbaud igencsak viharos szerelmi életet élt. Verlaine újra kapcsolatba kívánt lépni a feleségével, Matilde-dal, akit 1870-ben vett nőül, egy évvel azelőtt, hogy a Részeg hajó szerzőjével találkozott és aki miatt otthagyta feleségét és gyermekét.

A sokadik vita után faképnél hagyta Rimbaud-t, és Brüsszelbe utazott, Rimbaud pedig utána ment. Ismét heves viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni.

Alig kötözték be a kezét a kórházban, Rimbaud máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette.

Verlaine a börtönben töltött 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét, amelyeket a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című kötetekben helyezett el.

Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után, Stuttgartban, ahol Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózavers-sorozatának kéziratát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.