A CIA szerint katasztrófához vezetne, ha Trump tényleg felmondaná az iráni atommegállapodást

külföld
2016 november 30., 11:30
comments 106

John Brennan, a CIA igazgatója egy éles hangú interjúban kérte Donald Trumpot, hogy elnökként ne mondja fel a 2015-ben Iránnal kötött atommegállapodást, mert az katasztrofális következményekkel járna, és maga lenne „az ostobaság csúcsa”.

Trump a kampánya során gyakran beszélt a 2015-ben kötött megállapodás ellen, és többször kijelentette azt is, hogy elnökként ő ezt a szerződést fel fogja bontani.

A megállapodás 2015-ben az Obama-adminisztráció több éves diplomáciai ügyködésének gyümölcseként jött létre, és az a lényege, hogy távol tartsa Iránt az atombomba fejlesztésétől. A szerződés szerint Irán leállította és használhatatlanná tette az urándúsításra használt létesítményeinek nagy részét, cserébe pedig azt várják, hogy az USA és más nyugati hatalmak feloldják az Iránnal szembeni kereskedelmi szankcióikat.

A megállapodás legnagyobb ellenzője Benjamin Netanjahu és izraeli kormánya volt, akikkel Trump egyelőre különösen jó viszonyt ápol. Elképzelhető, hogy Jeruzsálemből is a megállapodás felmondása érdekében befolyásolják majd az új elnököt.

Mike Pompeo, Trump jelöltje a CIA igazgatói székébe, szintén azt írta a Twitteren, hogy mindent meg fog tenni a megállapodás felmondása érdekében.

Brennan azonban azt írta, hogy ez aláásná az amerikai külpolitika céljait, a keményvonalas iszlám fundamentalistákat segítené hatalomra Iránban, és fegyverkezési versenyt indítana a Közel-Keleten, ahol például Szaúd-Arábia már jelezte, hogy ha Irán atomfegyvert szerez, akkor ők is bombát fognak építeni. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.