A termelés csökkentéséről állapodtak meg az OPEC-tagországok, emelkedhet a kőolaj ára

gazdaság
2016 november 30., 15:31
comments 55

Hírügynökségeknek a tárgyalásokon részt vevő delegátusokra hivatkozó jelentése szerint termeléscsökkentésben állapodtak meg az OPEC-tagországok szerdai bécsi találkozójukon.

Az értesülések szerint a kartell tagjai a termelés napi 1,2 millió hordós csökkentésében állapodtak meg. A 14 tagország termelését a jelenlegi napi 33,6 millió hordóról napi 32,5 millió hordóra csökkenti.

A szaúdi energetikai miniszter, Khalid al-Falih megérkezik Bécsbe (AFP PHOTO / JOE KLAMAR)
photo_camera A szaúdi energetikai miniszter, Khalid al-Falih megérkezik Bécsbe (AFP PHOTO / JOE KLAMAR)

A mostani lesz 2008 óta az első termeléscsökkentő megállapodás az OPEC részéről.

Ez a döntés gyakorlatilag már szeptember végén megszületett, azóta hosszas egyeztetés és vitament a három legnagyobb termelő, Irak, Irán és Szaúd-Arábia delegációi között, elsősorban arról, hogy az egyes országok maguk mekkora vágást vállaljanak be.

A Bloomberg információi szerint a szaúdiak végül belementek abba, hogy Irán esetét különleges esetként tekintsék, és az ország számára engedélyezzék, hogy napi 3,9 millió hordóra növelhessék a termelésüket.

A termelés visszafogásának eredményeként emelkedhet az olajár, ami igen jól jöhet majd például a líbiai, a venezuelai vagy az orosz gazdaságnak. (MTI, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.