Akár 2021-től használhatják pszichoterápiás célokra az MDMA-t az Egyesült Államokban

Egészségügy
2016 november 30., 16:12
comments 83

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) engedélyezte, hogy nagy mintájú klinikai teszten vizsgálják az MDMA hatását poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő embereken.

Az ecstasyban is ható MDMA-val, azaz 3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetaminnal már évek óta zajlanak klinikai kísérletek, de most először engedélyezték, hogy a kísérletek a hármas stádiumba lépjenek. Ekkor már legalább 230 pácienst vonhatnak be a vizsgálatokba a kutatók.

Eddig összesen 130 ember bevonásával hat MDMA-alapú, kettes stádiumban lévő kísérletet végzett a különféle pszichoaktív szerek gyógyászati használatáért küzdő Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) szakemberei.

Mivel az eddigi kísérleteik sikeresnek bizonyultak, az FDA most engedélyezte, hogy szintet lépjenek. Egyik kutatásukban összesen 19 PTSD-ben szenvedő embernek adtak MDMA-t, és már három dózis után a résztvevők 56 százaléka mondta azt, hogy tüneteik jelentősen enyhültek. A kezelés végére pedig a résztvevők kétharadánál már nem álltak fenn azok a tünetek, melyek alapján PTSD-ről lehet beszélni.

Ha ilyen ütemben mennek tovább az engedélyeztetések, az MDMA akár már 2021-től használható lenne pszichoterápiás célokra. Az elképzelésnek vannak persze kritikusai is, akik szerint viszont ez csak abba az irányba vinné el a dolgot, hogy megszaporodnának azok, akik ilyen kezelést vesznek igénybe, hogy rekreációs célokból (értsd: szórakozáshoz) jussanak droghoz.

A PTSD különösen súlyos probléma az Egyesült Államokban, mivel sok, az elmúlt évtizedek amerikai háborúit megjárt egykori katona szenved tőle. Körükben magas az alkoholizmus, a lelki leépülések és öngyilkosságok száma és a jelenleg elérhető legális gyógyszerek csak kicsit teljesítenek jobban, mint a placebók. (Verge, NewYork Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.