Obama szerint úgy kéne kezelni a marihuánát, mint az alkoholt

külföld
2016 november 30., 19:16
comments 167

Épp nemrég írtunk arról hosszabban, hogy Barack Obama nyolcévnyi elnöksége alatt legalább egy történelmi jelentőségű lépés biztos volt Amerikában: a fű elfogadása. Hogy a többi Obama-féle reformnak és elképzelésnek mi lesz a sorsa, azt még nem lehet tudni, de azt nem nagyon látni, hogy a marihuána legalizációjának bármi az útjába állhatna az országban.

A Rolling Stone a választás másnapján készített egy búcsúinterjút az elnökkel, érdemes az egészet elolvasni, de mi most a NY Mag szemléje nyomán csak erre az egy kérdésre fókuszálunk.

Ebben az interjúban Obama arról beszélt, abban hisz, hogy meg kell próbálni a kábítószerrel való visszaélések visszaszorítását és nem gondolja, hogy a legalizáció csodaszer lenne. De szerinte ez alapvetően egy közegészségügyi kérdés, és sokkal okosabb lenne úgy kezelni, ahogy a dohányzást és az alkoholt kezelik.

Michelle és Barack Obama az Ahol a vadak élnek című mesét olvassa fel gyerekeknek a Fehér Ház kertjében 2016 márciusában (Ron Sachs/CNP)
photo_camera Michelle és Barack Obama az Ahol a vadak élnek című mesét olvassa fel gyerekeknek a Fehér Ház kertjében 2016 márciusában (Ron Sachs/CNP)

Szerinte a jelenlegi jogi helyzet, hogy az egyik államban valami legálisnak számít, míg egy másikban ugyanazért 20 év börtön járhat, tarthatatlan és ezért abban bízik, hogy a szövetségi közpolitikai lépések majd olyan gyorsan alakíthatják ezt a helyzetet, mint ahogy az azonos neműek házasságának engedélyezésével történt. Beszélt arról is, hogy a felmérések is világosak, még a Trump szavazók többsége is támogatja a legalizációt.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy maradék elnöki idejében nem tervez ebbe a kérdésbe belenyúlni, hiszen ez a Kongresszus hatásköre.

Obama nyilatkozatával nem is maradéktalanul elégedettek a legalizációpárti szakértők, akik ugyan az elvi dolgokkal egyetértenek az elnökkel, de szerintük jóval nagyobb gyakorlati mozgástere lett volna, hogy átnyúljon az állami szabályozások felett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.