Prima Primissima Díjat kapott Vámos Miklós

KULTÚRA
2016 december 02., 20:46
comments 114

Péntek este 14. alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten.

  • Magyar irodalom kategóriában Vámos Miklós író, műsorvezető;
  • magyar népművészet és közművelődés kategóriában Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője, producer, fesztiváligazgató;
  • zeneművészet kategóriában Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár;
  • Magyar képzőművészet kategóriában Benkő Imre fotográfus;
  • a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola;
  • magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző;
  • Magyar építészet és építőművészet kategóriában Tima Zoltán építész;
  • magyar tudomány kategóriában Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista;
  • magyar sajtó kategóriában Oplatka András történész, újságíró, műfordító;
  • magyar színház- és filmművészet kategóriában Marton László rendező;
  • közönségdíjasként pedig Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező

kapta meg az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjak átadása előtt mondott beszédében kiemelte, hogy azok munkáját ünnepelik, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak, az ország, a világ és Európa-szerte ismert teljesítményt mutattak fel. Mindezt olyan területen, ahol nemcsak a munka, hanem az arra való felkészülés is hosszú tanulást, gyakorlást és lemondást igényel.

Bejelentette, hogy a jövő évtől, amikor a potenciális díjazottak között már határon túl élő és dolgozó alkotókat, művészeket, tudósokat is díjaznak majd függetlenül az állampolgárságuktól. Csányi Sándor hozzátette, hogy amin nem terveznek és nem is kell változtatni, az az eredeti elhatározás, miszerint a díj kizárólag a teljesítményen alapul és minden politikai befolyásolástól mentes.

A gálaesten részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita; Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, valamint Pintér Sándor belügyminiszter.

Oplatka András a díjjal járó 15 millió forintot jótékonysági célra ajánlotta fel. Az összeg egyik felét a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával, személyiségfejlesztésével foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány, másik felét az Erdélyben hasonló missziót folytató Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület kapja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.