Egy Európa-barát Ausztria győzelméről beszélt az új osztrák elnök

külföld
2016 december 04., 18:46
comments 380

"Kezdettől fogva egy Európa-barát Ausztriáért küzdöttem" - hangoztatta Alexander Van der Bellen az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva, miután megnyerte az elnökválasztás megismételt második fordulóját a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben.

A 72 éves politikus hangsúlyozta, hogy az egyenlőség, a szabadság és a szolidaritás értékeit fogja védelmezni.

A szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett közel 7 százalékpontos a különbség a két jelölt között, ami meglepetés, hiszen a legutolsó felmérések is szoros küzdelmet jósoltak. Az FPÖ és Norbert Hofer már elismerte a vereséget, és gratulált Alexander Van der Bellennek.

Alexander Van der Bellen 2016. december 4-én.
photo_camera Alexander Van der Bellen (Alex HALADA / AFP)

A még május 22-én tartott második fordulóban is Van der Bellen győzött, de akkor a voksok 50,35 százalék szerezte meg Hofer 49,65 százalékával szemben.

Van der Bellen közgazdász, egykor a Zöld Párt vezetője volt, most függetlenként indult. Kozmpolita, nyugati értékekek álló Ausztria mellett kampányolt, emberséges menekültpolitikával.

Az eddig beérkezett adatokból azt látni, hogy szűkebb tartományában, Burgenlandban és ezen kívül Stájerországban is a szélsőjobbos jelölt tudott nyerni, Van der Bellen viszont nagyot nyert Voralbergben és elvitte Tirolt is. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.