Európa még mindig készül a Marsra

tudomány
2016 december 04., 14:13
comments 53

Európa államainak űrminiszterei megállapodtak arról, hogy a következő három évben 10,3 milliárd eurót fognak elkölteni arra, hogy bővüljön az európai űrprogram. Ebből az összegből még több európai asztronautát szeretnének eljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra és a két legutóbbi kudarc után újabb kísérletet tesznek, hogy eljussanak a Marsra, persze még nem emberrel.

A legnagyobb kérdés a svájci találkozó előtt az volt, hogy lesz-e végül pénz az ExoMars misszióra. A tervek szerint 2021-es landolást tervező projekt jóval lassabban halad, mint ahogy előzetesen tervezték és a költségvetést is sikerült már túllépni.

Legutóbb októberben jöttek hírek az európai Mars-programról, amikor a bolygó légkörét elérő műhold leszállóegységével megszakadt a kapcsolat. Az Európai Űrügynökség kutatói azt mondják most, hogy a sikertelen landolásból származó adatokkal el tudják kerülni, hogy legközelebb is hasonló kudarc történjen.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a miniszterek nem támogatják az Asteroid Impact Mission (Aim) névre keresztelt programot, amivel a Földre veszélyes aszteroidák ellen lehetne fellépni. Ezt a programot 2020-ban indították volna a Didymos kisbolygópárossal, szemben, amik az előrejelzések szerint A Földhöz viszonylag közel fognak elhaladni 2022-ben. Bár az előrejelzések szerint a bolygónkra ugyan ez most nem jelent közvetlen veszélyt, de a kutatók szerint ez egy jó lehetőség lett volna, hogy teszteljenek egy elhárítórendszert. Ennek ellenére hasonló rendszerek kigondolása zajlik majd a jövőben is európai laborokban is. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.