Tíz éven át működött egy kamu amerikai nagykövetség Ghánában

külföld
2016 december 04., 14:46
comments 51

Accra városában egy lerobbant rózsaszín épület előtt húzták fel az elmúlt évtizedben minden hétfőn, kedden és pénteken az amerikai zászlót, hogy aztán ügyfélfogadásra várják a helyieket.

Az épületben azt állították az alkalmazottak, hogy ez az amerikai nagykövetség, még Barack Obama fotója is ki volt akasztva. Az alkalmazottak serényen dolgoztak a különféle utazási engedélyek és vízumok kiállításán, ezekért akár 6000 dollárt is elkértek.

Csakhogy az egész teljes kamu volt. A csalók szolgáltatását mostanra sikerült felszámolni, erről az amerikai külügy adott ki közleményt. Az igazi amerikai nagykövetség stábját állítólag csak nemrég értesítették a kamu irodáról, amit aztán idén nyáron szálltak meg a ghánai rendőrök. Töb mint 150 útlevelet és hamis vízumokat foglaltak le. Nem csak az USA-ba, de az Eu-ba, Dél-Afrikába és Indiába is. Összesen három embert vettek őrizetbe.

Ezt a kamuirodat ghánai és török bűnszervezetek irányíthatták és vastagon benne lehetettek a ghánai közigazgatás egyes tagjai is. Erre utal az is, hogy a szolgáltatást még óriásplakátokon is hirdethették, illetve hogy egy évtizeden át zavartalanul tevékenykedhettek.

A kamuiroda persze csak egy apróbb szelete a régióban jelenlévő vízum és egyéb utazási irat-hamisítási hálózatak: mivel afrikai országok polgáraiként nagyon nehéz vízumhoz jutni, sokan kénytelenek ilyen módszerekhez nyúlni. Az amerikai tájékoztatás szerint a városban működött egy kamu holland követség is. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.