A HVG szerint illegálisan üzemelt Zsidai Roy konyhája

POLITIKA
2016 december 05., 07:12
comments 85

A HVG szerint nem is üzemelhetett volna a konyha, amiből hónapok óta ellátják a Zsidai-éttermeket, ugyanis nem volt használatbavételi engedély az ingatlanra, ahol a konyha működött. A lap egy hete hozta nyilvánosságra az I. kerületi konyhán elvégzett hatósási ellenőrzés jegyzőkönyvét, és eszerint több szabálytalanságot is találtak Zsidaiéknál. A jegyzőkönyv szerint jelöletlen termékeket és szabálytalanul tárolt húsokat is találtak, de a körülményekkel is gondok voltak, ezek miatt a hatóság összesen 1 250 000 forint bírságot szabott ki.

A megjelenő hírekre Zsidai cége azzal védekezett, hogy a konyha még csak induló üzem, nemrég kezdték el a munkát, ezért lehettek csak szabálytalanságok.

A HVG ez alapján az I. kerületi önkormányzathoz fordult, hogy ellenőrizze Zsidai állításait. Így azonban kiderült, hogy a helyzet sokkal durvább: az átalakított önkormányzati bérleményben lévő konyhának még használati engedélye sem volt, mikor a gasztrocég már üzemszerűen főzni kezdett benne.

Zsidai Zoltán Roy. Botos Tamás felvétele.
photo_camera Zsidai Zoltán Roy egyik éttermében. Botos Tamás felvétele.

Az önkormányzat szerint Zsidaiék 5 évre vették bérbe az ingatlant havi 500 ezer forint plusz áfáért, vendéglátó tevékenység végzésére. Meg is indult az ingatlan átalakítása, de a nyáron, mikor papíron még folyt az építkezés, egyre több bejelentés érkezett az önkormányzathoz arról, hogy a konyhában már főznek, és a szag zavarja a lakókat.

Az önkormányzat először azt hitte, hogy bizonyára csak alkalmanként főznek, hogy kipróbálják a gépeket, de a szeptemberi ellenőrzés során már felmerült, hogy az ingatlanban már folyamatosan főznek, ezt viszont ugye használatbavételi engedély nélkül nem tehették volna meg.

Október elején már kifejezetten felszólította az önkormányzat Zsidaiék cégét, hogy „minden tevékenységet haladéktalanul szüntessen be,” és az alkalomszerű próbaüzemekről is előre értesítse az önkormányzatot. A jegyző szerint egyértelművé tették, hogy ha továbbra is illegálisan üzemelnek, akkor felmondhatják a bérleti szerződésüket.

Az október 5-i ellenőrzésen már a konyhafőnök sem tagadta, hogy május óta főznek, ezért végül

az önkormányzat felmondta a bérleti szerződést.

Közben viszont Zsidaiék vitatják a használati engedélyüket megtagadó határozatot így, most jogi vita van a felek között. Az önkormányzat egyébként nem zárkózik el a tárgyalástól. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.