Egy kis lelki pofon karácsonyra

hirdetés
2016 december 05., 10:12
comments 14
ad

Tudjuk, hogy kegyetlen dolog a karácsonyi időszakban ilyesmivel jönni, de mit tegyünk: ha pont ilyenkor keresi meg a szerkesztőséget ezzel a témával a gyermekvédelem, akkor pont ilyenkor kell írnunk is róla.

Szóval: gyermekbántalmazás. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa tudna mesélni erről, mert nekik is nagyon sokat mesélnek azok a gyerekek, akik hozzájuk kerülnek. Évente több mint 7,5 ezer esetben derül fény családon belüli erőszakra a magyar gyermekvédelmi jelzőrendszerben, a KSH adatai szerint 2013-ban 371 gyermeket ért szexuális bántalmazás. Az esetek 80 százalékban az elkövető valamelyik családtag, így érthető, ha az esetek többsége rejtve marad.  

Nem lenne szabad megtörténnie, de valahol, valakivel épp most is történik
photo_camera Nem lenne szabad megtörténnie, de valahol, valakivel épp most is történik

Bár a szexuális bántalmazás témája a gyermekvédelemben dolgozó összes szakembert érinti, mégsem kapnak olyan felkészítést, speciális képzést, amely segítene nekik segíteni. Az SOS Gyermekfalvak ezért programot indított a szexuális erőszak gyermekáldozatainak segítésére. Ingyenes tanácsadást és képzést indítottak a gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára Bács-Kiskun, Békés és Vas megyében, hogy minél hamarabb felismerjék a bántalmazás jeleit, eredményesen tudják kezelni a bántalmazott gyerekeket a nevelőcsaládokban.

Nekünk pedig összekészítettek egy kis olvasnivalót. A szexuális abúzusról szóló cikksorozatban összefoglalták, hogy előzheti meg a szülő, hogy a gyermekét szexuális bántalmazás érje, miből veheti észre, ha ez mégis megtörtént, és hogyan kezelje a helyzetet, milyen segítséget jelenthet a profi terápia, írtak sikerekről és kudarcokról az áldozattá vált gyerekek kiemelése utáni munkájukban.

„Van, ahol ismert a szexuális bántalmazás ténye, és a szülők, elkövetők ellen már folyamatban van büntetőeljárás, máshol a bántalmazást a gyerekek viselkedéséből és elmeséléséből feltételezhetjük csak. Előfordult, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülés egyik oka az volt, hogy a 13-15 éves lányokat korábban prostitúcióra kényszerítették.” – mondta Szilvási Léna, az alapítvány gyermekvédelmi programigazgatója.

Amennyire tudunk, próbáljunk mi is segíteni! Dögöljön meg a három majom: igenis lássuk meg, halljuk meg, ha a környezetünkben rémálom egy gyerek élete, és merjünk beszélni is róla!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.