Megbukott az olasz reformnépszavazás, Renzi lemond

külföld
2016 december 05., 05:23
comments 236

Megbukott Matteo Renzi olasz miniszterelnök reformjavaslata a vasárnapi népszavazáson. Renzi a népszavazással az olasz alkotmányos rendszert szerette volna megváltoztatni úgy, hogy csorbítja az olasz szenátus jogköreit, és nagyobb hatalmat összpontosít a kormány és a miniszterelnök kezébe. A javaslat a jelenleginél sokkal könnyebben kormányozhatóvá tette volna az országot, ahol a kormányzás főleg a kormány és a parlament két háza közötti folyamatos alkuk eredménye, és az olasz rendszer sajátossága, hogy a szenátusnak semmivel sincsen kisebb hatalma, mint az alsóháznak, így a két ház és a kormány közötti viták nagyon sokáig is tarthatnak.

De, ahogyan az olasz populista pártok is rájöttek, a népszavazásnak nem is ez volt a fő célja, hanem, hogy Renzi maradjon-e vagy menjen. Az alkotmányos reform amúgy sem könnyen érthető, és a kérdést is eléggé bonyolultan fogalmazták meg, a populista 5 Csillag Mozgalom, az Északi Liga és Berlusconi Forza Italia nevű pártja a népszavazást a Renzi-kormányról szóló népszavazássá tette, és a nemek mellett kampányolt.

Ebben segített nekik Renzi is, aki már hetekkel ezelőtt kijelentette, hogy ha a reformja elbukik, lemond.

És el is bukott.

A választók nagyjából 60-40 százalékos többséggel utasították el a miniszterelnök reformjait és a kormányát is. Ami Renzinek különösen fájó lehet, hogy a részvételi arány is nagyon magas volt, a választásra jogosultak nagyjából 70 százaléka ment el szavazni.

Matteo Renzi várhatóan hétfőn nyújtja be a lemondását a köztársasági elnöknek, aki eldöntheti, hogy a jelenlegi parlament valamelyik pártját kéri fel kormányalakításra vagy előrehozott választásokat ír ki.

Az 5 Csillag Mozgalom természetesen új választásokat szeretne, mert a parlamentiben továbbra is Renzi Demokrata Pártja van többségben. Egy népszavazáson azonban bármi megtörténhet, a közvélemény-kutatásokban ugyanis nagyjából fej-fej mellett mérik a demokratákat és az 5 Csillagot. (Igaz, Berlusconi pártja valószínűleg be sem jutna a parlamentbe.)

Az 5 Csillag egyébként kiléptetné Olaszországot az eurózónából, és megtagadná Olaszország iszonyatos méretű adósságának törlesztését.

Pont ezért a legnagyobb kérdés hétfőn az lesz, hogyan reagálnak az olasz és európai bankok a népszavazás bukására, és arra, ha esetleg előrehozott választásokat írnak ki.

A helyzet instabil politikai koalíciókat és belpolitikai válságot szülhet, nem tudni ugyanis, hogy jelenleg melyik erő lenne képes működőképes támogatással bíró kormányt kiállítani, ráadásul a közvélemény-kutatások szerint a helyzet érdemben egy előrehozott választással sem változna, maximum ha nem a Demokrata Párt, hanem az 5 Csillag nyer, akkor a demokraták helyett ők küszködhetnek tovább enyhe többséggel egy alapvetően velük szemben ellenséges parlamenttel.

Olaszország az eurózóna 3. legnagyobb gazdasága, így nagyban befolyásolja az egész Európai Unió gazdaságát, ami Olaszországban történik. Hétfőn, az ázsiai piacnyitások idején már látszott is, hogy zuhan az euró, Japánban a dollárral szemben tavaly tavasz óta nem látott mélypontra került.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.