Nem zárják ki, hogy emberi mulasztás miatt volt ütközés a 2-es metró vonalán

Budapest
2016 december 05., 09:25
comments 82

Várhatóan kedd reggeltől jár újra teljes vonalon a 2-es metró, a Pillangó utcai baleset pontos okát vizsgálják – mondta Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója a helyszínen újságírók előtt, miután reggel utolérte egymást és összekoccant két utasokat szállító metrószerelvény a Pillangó utcánál a Déli pályaudvar irányába, a balesetben tízen megsérültek.

A vezérigazgató azt mondta, hogy műszaki hibára utaló jelek egyelőre nincsenek, a fékrendszer minden vizsgán átment, így nem zárják ki az emberi mulasztás lehetőségét sem, de a baleset pontos okát részletes vizsgálat fogja kideríteni.

Metrószerelvények, amik összeütköztek a Pillangó utcánál (Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)
photo_camera Metrószerelvények, amik összeütköztek a Pillangó utcánál (Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

Bolla Tibor azt mondtam, az érintett szakaszon az őszi-téli időszakban már 20-30 éve gondot jelent, hogy a sínek eljegesednek vagy falevelek kerülnek rájuk, ami csúszásveszéllyel jár. A metróvezetőket erre figyelmeztették, és az automata üzemmód helyett ún. „ellenőrzött kézi vezérlést” vezettek be. Ez azt jelenti, hogy a járművezetőknek a pálya állapota alapján kellett sebességet választaniuk. A fedélzeti számítógép adataiból látni fogják majd, hogy a vezető betartotta-e az erre vonatkozó utasításokat.

Az elnök-vezérigazgató szerint a második jármű vezetője azt mondta, az állomásra érkezés előtt, fékezés közben érezte, hogy csúszik a pálya, és már nem tudott megállni.

A közlekedés helyreállításáig pótlóbuszokkal viszik az utasokat az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) korábban az MTI-vel azt közölte, hogy 5 mentőegységet riasztottak a balesethez, 9 sérültet vittek kórházba zúzódásokkal, végtagsérülésekkel, a helyszíni vizsgálat alapján egyikük sem volt életveszélyes állapotban. Az esetleges töréseket a röntgenvizsgálat állapíthatja meg. A sérülteket helyszíni ellátás után a Péterfy Sándor utcai Kórházba (OBSI) és a Honvédkórházba vitték.

Mentőautók a 2-es metró a Pillangó utcai megállójánál, ahol összeütközött két szerelvény (Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)
photo_camera Mentőautók a 2-es metró a Pillangó utcai megállójánál, ahol összeütközött két szerelvény (Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

Molnár Klaudia, az OMSZ koordinációs referense az M1 aktuális csatornán azt mondta, egy könnyebb sérültet a helyszínen elláttak, ő saját felelősségére távozott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.