Az észt diákok Európa legjobb PISA-eredményeit hozták össze

oktatás
2016 december 08., 17:46
comments 223

A PISA-felmérés alapján az észt 15 évesek eredményei a legjobbak Európában, és világszinten is az élmezőnyben vannak.

A természettudományos, matematikai és szövegértési képességeket felmérő teszt alapján biológiából, földrajzból, fizikából és kémiából Európában elsők, világszinten harmadikok az észt diákok. Azok aránya, akik különösen bonyolult feladatokat is képesek ellátni, minden korábbinál magasabb - 13,5 százalék, miközben az OECD-átlag 8 százalék.

link Forrás

Európában a gyengén teljesítő diákok aránya itt a legalacsonyabb - feleannyi, mint az OECD-átlag.

Mailis Reps oktatási miniszter szerint az eredmények azt mutatják, az iskolák ambíciózusok, a tanárok pedig elkötelezettek. "Büszke vagyok arra, hogy biztosítottuk a helyünket az élvonalban annak ellenére is, hogy szűkösebb lehetőségeink vannak, mint más országoknak. Az oktatási rendszereket olyan elvek mentén fejlesztjük, hogy tudjuk, 10-15 év múlva is látszik majd a lépések hatása."

link Forrás

Matematikából az észtek Svájccal együtt másodikak Európában, a világon a kilencedikek. Az észt fiatalok 90 százalékának van legalább alapszintű tudása matematikából - ezzel a top 5 ország között vannak a világon.

Szövegértésben európai harmadikok, világszinten hatodikok.

Igaz ugyanakkor, hogy az észt adatok alapján nagy különbségek vannak az észt, és az orosz nyelvű iskolák eredményei között az országban. (Estonianworld)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.