Kártérítést is kaphat S. Ábel, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az ellene hozott ítéletet

bűnügy
2016 december 09., 13:10

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria 2015. júniusi ítéletét, amivel a volt ELTE-s joghallgatót jogerősen emberölés előkészülete miatt két és fél év letöltendő börtönre ítélték. Az akkori ítélet szerint joghallgató más iskolai lövöldözések hatására tervezte el, hogy megöl 22 embert ELTE jogi karán, majd magával is végez.

Csakhogy az Alkotmánybíróság most alkotmánysértőnek találta és megsemmisítette a döntést, mert mert annak meghozatalában olyan bíró is részt vett, aki a büntetőeljárás nyomozati szakaszában is hozott egy döntést, ezzel pedig sérült S. Ábel alkotmányos joga a tisztességes bírósági eljáráshoz.

S. Ábel a tárgyaláson
photo_camera S. Áber a tárgyaláson - Rajz: Tbg

Ezzel most a Fővárosi Ítélőtábla 2014-es ítélete a jogerős, amiben akkor a 21 hónapot előzetesben töltő S. Ábel 50 nap közmunkát kapott, mivel úgy látták, hogy nem akart embert ölni, ezért csak közveszély okozásában találták bűnösnek. A hosszú előzetes börtönbüntetése miatt kártérítést is kaphat.

S. Ábel azt is kérte, hogy az Alkotmánybíróság a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla ítéleteit is semmisítse meg, de ezt az Alkotmánybíróság elutasította.

A most tárgyalt ügytől függetlenül a Budai Központi Kerületi Bíróság 2015 április végén első fokon öt év börtönre ítélte a férfit, mert 2013 augusztusában egy budapesti McDonald'sban többször a mennyezetbe lőtt. (Index)