10 dolog, ami arra utal, hogy ÉPP EGY KAMUHÍRT olvasol

káosz
2016 december 12., 15:32
comments 185

Áradnak az álhírek, köröznek a kamuk, hullámzik a hazugság, folyik a fake és duzzad a dezinformáció mindenfelé az interneten. Persze már abban sem ért egyet senki, hogy mi a kamuhír: ami az egyiknek kamu, az a másiknak az Igazság, ami az egyiknek fact-check, az a másiknak cenzúra. Azok közül, akik most ezt olvassák, bizonyára lesznek, akik azt gondolják, ez is csak ordas hazugság lehet, hiszen nálunk jelent meg.

Ettől függetlenül ÁLHÍREK tényleg vannak, és nemcsak abban az értelemben, hogy A KORRUPT MAINSTREAM CENTRISTA VÉLEMÉNYTERRORJÁNAK termékei, és nem is úgy, hogy A FIDESZ-KÖZPONTBAN MEGÍRT, AZ ÁLLAMI PÉNZBŐL ELLOPOTT MÉDIÁBAN DOLGOZÓ RABSZOLGÁK ÁLTAL BEGÉPELT KOMPROMAT BUNKÓSBOT, hanem a "valósággal" egyetlen ponton sem találkozó, 100 százalékos, Széles Gábor-i értelemben vett álhírek. Aminek olvasóinak 75 százaléka mégis elhiszi ezeket, legalábbis egy amerikai felmétés szerint.

A Buzzfeed készített egy listát arról, honnan lehet megismerni az álhíreket, (szünet a gúnyos nevetés miatt, hogy épp a Buzzfeed csinálta ezt), íme:

1. A címben csupa nagybetű van

Elég ritkán fordul elő, hogy létező híreket így kelljen az olvasó arcába ordítani. Ha egy cím ezt teszi, érdemes gyanakodni.

2. A cím olyasmit állít, amit a szöveg nem támaszt alá

Hiszen ha már megvan a kattintás, szinte mindegy is, mi van a szövegben. Ha egy ígéretes cím után a szöveg csak csalódást okoz, nem benned van a hiba.

3. Nincs szerző, vagy álnéven van írva a cikk

Igen, ilyen előfordul az Igazmondó Médiában is, néha még alapos oka is van. A kamuhírek esetében viszont garantált, hogy ez a helyzet.

4. Az oldalnak nincs impresszuma, vagy ha van, nem derül ki belőle, hogy ki csinálja igazából

Ez már egy nyomozást (vagyis egy plusz kattintást) igényel, de megéri: ha az oldal, ahol megjelent, hogy ROGÁN ANTAL MEGEVETT EGY VÉDETT VIDRÁT, látványosan rejtőzködik, akkor valószínű, hogy Rogán Antal nem evett meg egy védett vidrát, Orbán Viktor bizalma pedig továbbra is töretlen iránta.

5. Van impresszum, de az van odaírva, hogy álhíreket, vagy szatirikus közölnek

Ezt talán nem kell magyarázni.

6. Nincsenek benne linkek

Ritka eset, hogy valaki létező oldalak létező híreivel támasztja alá a szövegben, hogy Rogán Antal megevett egy védett vidrát.

7. Vannak benne linkek, de azok olyan oldalakra vezetnek, amikről soha nem hallottál

Ez már a level 2, de ha a rejtettigazsag.hu átlinkel a szövegben a roganantalbunosetkezesiszokasai.hu-ra, akkor sem sokkal jobb a helyzet.

8. Rákeresel, és senki más nem állítja ugyanazt, mint a cikk, amit olvasol

Lássuk be, ha Rogán Antal tényleg megenne egy védett vidrát, az vezető anyag lenne több híroldalon is, és tévéstábok állnának a Pasa Park, és a Nemzeti Vidraszövetség székháza előtt is. Ha senki más nem ír a szenzációról, amit épp megtaláltál... akkor persze lehet, hogy egy világösszeesküvés akarja elhallgatni. De azért elképzelhető egy másik magyarázat is.

9. Az URL próbál hasonlítani egy létező oldaléra, éppen csak egy kicsit más

- Hazugságokat terjeszt Rogán Antalról a 444 - közli sajtótájékoztatóján Németh Szilárd.
- Képviselő úr, nézze csak meg jobban azt a linket!
- Hm, úgy látom, ez 4444.hu...

Alaptrükk a kamukirályok között: a gyanútlan internetezőket úgy a legkönnyebb megtéveszteni, ha majdnem olyan a cím, mint egy oldalé, amit ismernek.

10. Angol nyelvű hír esetén: rákeresel a hírre, és a Snopes.com kamuleleplező oldalra jutsz

Igen, ide.

Az 5-ös pont kivételével persze önmagában egyik vagy másik pont még nem jelenti feltétlenül azt, hogy kamuba botlottunk. Ha a 10-ből 1-3 igaz, érdemes erős fenntartásokkal kezelni a hírt, és utánanézni máshol is. Ha 3-6, akkor ez a gyanú szinte bizonyosság. Ha pedig 6-nál is több, akkor vörösen izzó és élesen vijjogó FAKE felirat borítja el a monitort.

Mindez pedig egyáltalán nem jelent 100 százalékos kamuvédelmet. Sőt, éppen hogy az a 100 százalék, hogy mindezeket betartva is fogsz álhírekbe botlani, már csak azért is, mert ezek sokszor átcsúsznak az Igazi Újságok Szakmai Szűrőjén is, és akkor hiába keresed ezeket a jeleket. De valamit azért csak ér.

OSZD MEG, erről NINCS szó a MÉDIÁBAN!!!!!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.