Rétvári Bence szerint máshol sem lettek jók a PISA-eredmények, mégsem áll lángokban Európa

oktatás
2016 december 12., 13:56
comments 220
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2016 május 23-án.
photo_camera Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén május 23-án (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Újra hétfő, újra országgyűlés, az ellenzék pedig rávetette magát a PISA-eredményekre, amik azt mutatják, hogy valami nagyon nincs rendben a magyar oktatáspolitikával, mert soha ekkorát nem zuhant még a diákok tudásszintje, mint az elmúlt három évben.

A kormány múlt héten már megtalálta a felelősöket a diákok és a tanárok személyében, de most még válaszolnia kellett az ellenzéki pártok kérdéseire is. Hadházy Ákos (LMP) és Duró Dóra (Jobbik) vették elő az eredményeket, Rétvári Bence, az EMMI államtitkára pedig példásan védekezett.

link Forrás

1. 35 országból 28.-ak vagyunk az oktatási eredményekben, miközben GDP / fő eredmények alapján 31.-ek vagyunk - WIN

Átvezető rész: érdemes behatóan foglalkozni a témával, leülni, beszélni a tanárokkal, munkaadó szervezetekkel leülni, meghallgatni őket. Hát igen.

2. Minden romlott, viszont a matematika legalább stagnál. Az előző három kutatás során folyamatos volt a romlás, most a három évvel ezelőttihez képest már megállt az esés - WIN

Megjegyzés: matematikából is jócskán elmaradunk az OECD-átlagtól, és a másik kettő, azaz a természettudományok illetve a szövegértés feladatsorokban is többet hoztak ennél.

3. A mindent eldöntő érv: Lengyelországban 24, Dél-Koreában 22, Hong Kongban 32, az egyik legerősebb összpontszámot produkáló Finnországban 15 ponttal estek az átlagpontszámok. Akkor most Finnország példakép vagy vajon a finn miniszternek is le kéne mondania?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.