Faátültetések ellen tiltakoznak a Városligetben

Tbg
környezetvédelem
2016 december 13., 10:31
comments 129

Készenléti rendőri erősítéssel érkezett a Városligetbe kedd reggel egy faátültető gép, hogy átültessen 8 darab fát.

A rendőri erősítés azért kellett, mert a Ligetvédők a helyszínen próbálják akadályozni a munkát. Szerintük ugyanis a faátültetéseket nem megfelelően készítették elő, egy nap alatt végzik el, ezt pedig az átültetendő fák nem fogják túlélni.

Más erről a véleménye a Városliget Zrt-nek.

A beruházó cég a heves nyári tiltakozások ellenére döntött amellett, hogy az építési terület miatt érintett fákat nem kivágják, hanem átültetik.

photo_camera Fotó: Ligetvédők
photo_camera Fotó: Ligetvédők
photo_camera Fotó: Ligetvédők

182 fát ültetnének át

Ezzel a géppel most hat fát azonnal átültetnének, kettőnél előkészítenék az átültetést. Mint a Városliget Zrt. közleményében írja, a munkát szakszerűen végzik:

„A jelenlegi munkálatokat a Városligetben már végrehajtott faátültetéseket is kivitelező (az Állatkerti körúton épülő pavilonok mellett három darab fát helyeztek át a területen belül), a több mint 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetésessel a háta mögött álló német Opitz GmbH végzi.”

A munkát egyébként egy magyar cég kapta (Galapagos Zoo Service), az ő partnere a német cég.

A december 8-ai keltezésű szerződés szerint 18 millió forintért ültetnek át 8 „idős” fát a Zene Háza (Hungexpo) területéről máshova, illetve még három másik „idős” fát áthelyeznek a Közlekedési Múzeum területéről.

A teljesítés ideje a dokumentum szerint december 15., de a Zrt. szerint ez nem jelenti azt, hogy azokat a fákat is átültetik a határidőig, amelyek életkora megkívánja a több hónapos előkészítést. (A faátültetés ütemezéséről a szerződésnek azon melléklete szól, amely nem nyilvános.)

Arról, hogy a múzeumi negyed építkezései miatt hány fát kellene kivágni, megoszlanak a vélemények.

A beruházó szerint mindössze 226-ot, amelyből a tiltakozások miatt 182 fát ültetnek át. 44 egyed esetében viszont ez nem megoldható, ezeket pótolnák.

A Ligetvédők ugyanakkor másként látják.

Szerintük egyfelől több, 600-700 körüli fát érintene a beruházás, amelyeknek nagy része a fakataszter tanúsága szerint átültethetetlen biztonságosan.

link Forrás

Ligetvédők: Ez nem átültetés, ez fakivágás

A rendelkezésre álló, főváros által vásárolt faátültető gép technológiája ugyanis csak a kisebb és közepes fákat, 38 centiméteres törzsátmérőig tudja úgy átültetni, hogy a beavatkozást a növény túlélje.

A fakataszter szerint a városligeti fák átlagos törzsátmérője 41-42 centiméter.

Szakértők körében is megoszlanak a vélemények arról, hogy a fák átültetése, mennyire tud sikeres lenni, az átültetés sikeressége ugyanis függ a fa fajtájától, életkorától, és attól is, milyen körülmények között növekedett.

A Ligetvédők szerint pl. a természetes környezetben felnőtt fák gyökérzete nem gömb formájú, mint a faiskolai társaiké, ezért ezek átültetése ezzel a géppel, több éves előkészítés nélkül egyenlő azok kivágásával.

Sajnos a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. oldalán fent lévő faátültetős szerződés a használt technológiáról és ütemtervről nem szól, így egyelőre pontosan nem ismerjük az átültetés technikai hátterét.

Vándorló fák

A beruházás költségeit is nagyon megdobhatja az átültetés, több száz millió forintra rúghat a fák átültetése:

„A Liget-projekt építkezésnél az állatkerti famennyiség három-négyszeresét kell majd átültetni, ami a százmilliós költséget ugyanilyen arányban növeli meg”

– írta az Index erről szóló cikkében.

Budapesten az elmúlt években több esetben, így az Állatkertnél, a II. János Pál pápa téren (Köztársaság tér) voltak átültetések.

Mivel csak évekkel később derül ki, hogy egy fa túlélte-e a drasztikus beavatkozást, előbbiekről még nem tudni, hogy sikeres volt-e a műtét, utóbbiakból azonban nagy valószínűséggel 11-ből csak 3 maradt meg. Utóéletükről ugyanis adatok hiányában nem sokat tudni.

Így ültették át egyébként a fákat az Állatkertben, hogy megmaradnak-e, azt majd az idő eldönti:

link Forrás

Mint az Index cikkéből kiderül, Budapesten ráadásul több „fa” is vándorolhat a meggondolatlan beruházások miatt: a Deák tér átépítése miatt a Városligetbe ültetett fáknak például a Közlekedési Múzeum újraépítése miatt újra költöznie kell majd. Kérdés persze, túlélik-e a beavatkozást, a másodszori átültetést.

A Ligetvédők szerint fák átültetése helyett inkább a kétszáz milliárdos projektet, a múzeumi negyed felépítését kellene leállítani a ligetben, így ugyanis a fák drága átültetésére sem lenne szükség, a park pedig maradhatna park is.

Az átültetésekkel ugyanis a Városliget még ligetes, pázsitos területeit ültetnék be fákkal, hogy helyet adjanak a nagyobb betonépületeknek. Ettől pedig tovább erdősödik az eredetileg fás, bokros, füves területek arányos eloszlására megtervezett park.

Update, 15:40:

A Ligetvédők behatoltak a Hungexpó lezárt területére, ahol blokkolják a faátültetéseket:

A Városliget Zrt. közben közleményében jelezte, „értetlenül állnak” az események előtt:

„A Liget Budapest Projekthez kapcsolódóan tervszerűen folytatódnak a faátültetési munkálatok, azonban tegnap délelőtt tiltakozók egy kis csoportja agresszív kísérletet tett arra, hogy a faátültetésekhez kapcsolódó közmű feltárásokat megakadályozza, illetve ma délelőtt blokkolták a faátültető gép mozgását, majd később betörve az elkerített munkaterületre birtokháborítást követtek el. A Városliget Zrt. értetlenül áll a faátültetéseket akadályozó abszurd tiltakozások előtt.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.