Tizennyolc évet kapott az embercsempész, akinek elsüllyedt hajóján hétszázan haltak meg

külföld
2016 december 13., 17:23
comments 45

A szicíliai Catania egyik bírósága ítélte tizennyolc év börtönbüntetésre ítélte

emberölés és embercsempészet vádjával

kedden annak a csempészhajónak a kapitányát, ami mintegy 700 emberrel a fedélzetén süllyedt el tavaly áprilisban Líbiai partjainál. A 28 éves Mohammed Ali Malek rosszul manőverezett a bárkával, nekiütközött a menekültek segítségére siető portugál teherhajónak, emiatt a csempészhajó felborult és percek alatt elsüllyedt.

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
photo_camera AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

A szerencsétlenséget mindössze 28 ember élte túl, az olasz parti őrség

675 holttestet talált,  miután kiemelte a tengerből az elsüllyedt csempészhajót.

A tunéziai származású Malek végig tagadta, hogy ő lett volna a kapitány, azt állította, hogy maga is menekült és fizetett az útért. Az eljárást azért is kísérte kiemelt figyelem, mert az EU ennek a katasztrófának a hatására döntött úgy, hogy fokozza erőfeszítéseit a Földközi-tengeren érkező menedékkérők felkutatásában és mentésében, nem sokkal később pedig megháromszorozták az erre fordított pénzösszeget. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.