Nem kell Putyinéknak adni a Krímről elvitt, ókori műkincseket

jog
2016 december 14., 10:36
comments 36

Amikor 2014 márciusában Oroszország megszállta a Krím-félszigetet, az ottani múzeumok 565 darabos, ritka műkincsből álló gyűjteménye épp az amsztredami Allard Pierson Múzeumban volt. Mivel a múzeum vezetése nem tudta eldönteni, hogy a zavaros politikai helyzetben az orosz irányítás alá került krími múzeumoknak vagy az ukrán államnak kellene visszaadniuk a kincseket, inkább kivárták, amíg a bíróság tisztázza a helyzetet.Szkíta sisak - Fotó: Allard Pierson MuseumAz 1,4 millió eurót érő gyűjteményben találhatók ókori szkíta, görög és római tárgyak is. Az ukrán kulturális minisztérium arra hivatkozva akarta Kijevbe vinni a műkincseket, hogy azok az ukrán állam tulajdonát képviselik. De a krími múzeumok szerint a tárgyaknak az eredeti helyükre kell visszakerülniük, ezért az amszterdami múzeum úgy döntött, megvárja, amíg sikerül tisztázni, hogy jogilag kihez tartozik a gyűjtemény.

Fotó: Allard Pierson Museum
photo_camera Fotó: Allard Pierson Museum
Az érintett négy krími múzeum 2014 novemberében nyújtotta be a keresetét az Allard Pierson Múzeum ellen az amszterdami bíróságon. Később Ukrajna és Hollandia is kérte, hogy csatlakozhasson a perhez. Azonban az amszterdami kerületi bíróság tavaly áprilisban lepattintotta a holland államot, mert nem tudták megindokolni, milyen kára származna az országnak, ha a krími múzeumok kapnák a tárgyakat. Ugyanakkor az ukrán kérést befogadták, mert az ő helyzetük egyértelmű volt.

Oroszország nem lépett fel jogilag a perben, de tartani lehet attól, hogy a visszakerült műkincsek végül Moszkvában vagy Szentpéterváron kötnek ki.

Az amszterdami bíróság az Unesco szabályai alapján most úgy döntött, hogy a műkincseknek a szuverén államnak kell visszaadni. Csakhogy mivel a Krím-félsziget nem tekinthető szuverénnek, így a döntés értelmében az ukrán állam döntheti el, hova kerüljön a kiállítási anyag. Ők pedig nyilván nem viszik a Krímbe.

Ugyanakkor a bíróság felszólította a kijevi kormányt, hogy fizessenek 100 ezer eurót a holland múzeumnak, amiért az elmúlt két évben vigyáztak a kincsekre. (New York Times/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.