Szabadon engedik Mose Kacav, nemi erőszak miatt elítélt volt izraeli elnököt

külföld
2016 december 18., 13:18
comments 85
Mose Kacav az izraeli legfelsőbb bíróságon 2011-ben, miután elutasított kérelmét a szexuális erőszak vádjának elvetésére. Fotó: AFP / MENAHEM KAHANA
photo_camera Mose Kacav az izraeli legfelsőbb bíróságon 2011-ben, miután elutasított kérelmét a szexuális erőszak vádjának elvetésére. Fotó: AFP / MENAHEM KAHANA

Az illetékes bizottság vasárnapi döntése értelmében jövő héten feltételesen szabadon engedik Mose Kacavot, Izrael nyolcadik elnökét.

Kacav 2000 és 2007 között volt az ország elnöke, de lemondott, miután nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt vádat emeltek ellene a bíróságon. A gyanú szerint a 90-es években Kacav, még miniszterként megerőszakolta egy beosztottját, később pedig - már elnöki hivatala elfoglalása után - két nőt is zaklatott. 2011-ben a legfelsőbb bíróság jóváhagyta 7 éves büntetését, amiből 5-öt már letöltött.

A jelenleg 71 éves Kacav, aki mindvégig tagadta a vádakat, már két alkalommal kezdeményezte szabadlábra helyezését a bizottságnál, eddig eredménytelenül. Most, 2 évvel a teljes büntetése lejárta előtt, feltételesen kiengedik. Ügyvédje szerint megkönnyezte a hírt.

Az iráni születésű Kacav szülei 5 éves korában vándoroltak Izraelbe, ő az első elnök az ország történetében, aki muszlim országban született. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.