Elhunyt Gábor Zsazsa, a leghíresebb

gyász
2016 december 19., 04:20
comments 268
Gábor Zsa Zsa és utolsó férje, Frederick von Anhalt 1989-ben a Beverly Hills-i bíróságon, ahol Gábornak azért kellett felelnie, mert felpofozta a rendőrt, aki leintette lejárt rendszámú Rolls Royce-át. AFP PHOTO / WADE BYARS
photo_camera Gábor Zsazsa és utolsó férje, Frederick von Anhalt, Szászország hercege 1989-ben a Beverly Hills-i bíróságon, ahol Gábornak azért kellett felelnie, mert felpofozta a rendőrt, aki leintette lejárt rendszámú Rolls Royce-át. AFP PHOTO / WADE BYARS

"Mindenki ott volt, nem egyedül halt meg" - jelentette be könnyeit nyeldesve Frederic von Anhalt, Gábor Zsazsa kilencedik, utolsó férje szeretett neje halálát. A 99 éves magyar származású színésznő szívrohamban hunyt el.

Gábor Zsazsa a 20. század tán legismertebb embere, napjaink celebvilágának ősi előképe volt. Az ember, aki arról volt híres, hogy híres volt. Ezzel olyan celebsztárok előképe lett, mint például Paris Hilton, akinek Gábor második férje, Conrad Hilton révén rokona is volt - Paris Conrad Hilton és első felesége dédunokája, Gábor Conrad Hilton második neje volt.

Gábor Zsa Zsa 1959-ben, Rómában. Rastelli ©Farabola/Leemage
photo_camera Gábor Zsazsa 1959-ben, Rómában. Rastelli ©Farabola/Leemage

Gábor Zsazsa Sára néven 1917. február 6-án, Budapesten született, a II. világháború idején emigrált az Egyesült Államokba, ahol aztán 1952-ben kapta meg első nagyobb hollywoodi szerepét. Klasszikus komika volt, nem is annyira filmszerepeiről, mint extravagáns életviteléről, rengeteg házasságáról és önironikus humoráról volt ismert. Utóbbit a családból hozhatta, legalábbis egyik története szerint édesanyja sokadik házassága után megjegyezte, hogy, "kislányom, nem kell mindenkihez férjhez menned, akivel lefekszel". Amire Gábor rávágta, hogy a lelke mélyén még mindig erősen katolikus. Ő maga amúgy úgy tartotta, hogy csak 8,5 férje volt, mert 1982-es házasságát egy spanyol herceggel nem számolta egésznek.

Megszámolhatatlan mondása közül a legtöbb saját magán élcelődött. "Nagyon jó vagyok háztartásban, akárhányszor elválok, megtartom a házat" - mondta, de azt is, hogy "soha nem gyűlöltem még eléggé férfit ahhoz, hogy visszaadjam a gyémántjait".

Gábor Zsa Zsa Mercedese előtt 1958-ban (Fotó: Intercontinentale / AFP)
photo_camera Gábor Zsazsa Mercedese előtt 1958-ban. AFP PHOTO / INTERCONTINENTALE

"Nem vagyok háztartásbeli. A legtöbb háziasszony azzal henceg, hogy milyen jó a konyhában. Higgye el, vannak más szobák is a házban, ahol én jó akarok lenni" - tréfálkozott máskor. Arra pedig, hogy miért hív mindenkit jellegzetes magyar akcentusával darlingnak, kedvesemnek, azt felelte, hogy "Azért, mert nem emlékszem a nevükre".

Mintha nem lett volna elég kalandos az élete, Gábor maga is legendákat szőtt maga köré. 1993-as, "Egy élet nem elég" című önéletrajza szerint szüzességét 15 éves korában Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja vette el, és viszonya volt Sean Conneryvel és Frank Sinatrával is. Elvis Presley-nek és John F. Kennedynek viszont állítása szerint nemet mondott.

Gábor Zsa Zsa a cannes-i filmfesztiválon.
photo_camera Gábor Zsazsa a cannes-i filmfesztiválon.

Az örök nyughatatlan Gábor 70 éves korában találta meg az igazi szerelmet, azóta élt együtt utolsó férjével, von Anhalttal. Élete utolsó 14 évben már házhoz kötötten élt, 2002-ben egy autóbalesetben lebénult, 2005-ben és 2007-ben agyvérzése volt, 2011-ben pedig fertőzés miatt térdből amputálni kellett a jobb lábát.

"Magánélete olyan volt, mint napjaink szappanoperahőseié. De azok még a gyertyát se tarthatnák neki. Gábor Zsazsához képest csak üres vázak csupán" - emlékezett rá a brit rendező, Michael Winner, aki 1976-os, Won Ton Ton című filmjén dolgozott együtt a színésznővel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.