link Forrás

Mintha Bayer Zsolt megfogná Kálmán Olga kezét a tévében

méda
2016 december 21., 12:17
comments 78

- A nézőim azt fogják mondani, hogy őrült vagyok, amiért szóba állok veled.
- Az én nézőim gyűlölnek téged.
- Az én nézőim még annál is jobban gyűlölnek téged.
- Az én nézőim legszívesebben kiszúrnak a szemedet.
- Az én nézőim megölnének engem, amiért elfogadok normálisnak egy ilyen őrültet, mint te.

Így kezdődik Samantha Bee és Glenn Beck beszélgetése, amit éppen csak egy kicsivel tesz bizarrabbá, hogy közben mindketten karácsonyi ruhát viselnek, és hogy az egész jelenetnek valami nehezen meghatározható, karácsonyi tévévígjáték-hangulata van.

De a jelenet önmagában is épp elég szokatlan: ugyan messze nem pontos a hasonlat, de a hatás mégis olyasmi, mintha Bayer Zsolt ment volna el Kálmán Olgához.

Samantha Bee a Jon Stewart-iskolából kinőtt komikus-műsorvezető, az év egyik meghatározó hangja azokban a körökben, akik nem örülnek Donald Trump elnökké választásának. Glenn Beck az amerikai jobboldal kultikus figurája, aki évtizedeken keresztül terjesztette a legsúlyosabb összeesküvés-elméleteket. Az utóbbi időben viszont behúzta a féket, és sokkal békülékenyebb hangot üt meg a másik oldallal, például a Black Lives Matter mozgalommal szemben.

“Pártoktól függetlenül, rendes emberekre van szükség. Nem arra van szükség, hogy egyes emberek szembeszálljanak Donald Trumppal, hanem arra, hogy mindannyian szembeszálljunk a trumpizmussal” - mondja a műsorban Bee, Beck pedig egyetért ezzel.

“Azért jöttem, hogy elmondjam, ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, amiket én” - mondja Beck.

“Széttépjük egymást a Facebookon, a Twitteren, közben nem vesszük észre az embert a másik oldalon.”

Beck azt mondja, azt próbálja közvetíteni a nézőinek, hogy attól még, hogy valaki ellenzi az illegális bevándorlást, még segíthet a bajban lévő, illegális bevándorló gyerekeknek.

Az interjú aztán egyre inkább vígjáték-jelenetbe fordul - Bee és Beck megfogják egymás kezét, aztán előkerül egy torta a két szereplő marcipán-figurájával, meg is eszik egymás fejét.

Az egész persze showműsor, Glenn Beck pedig mindig is az önmarketingben volt a legerősebb, így nem tudni pontosan, mennyire komoly az új, visszafogott énje. Mégis, az amerikai média meghatározó hangjai között érezhetően van most szándék arra, hogy kitörjenek a pokoli véleményburkokból, amik az idei elnökválasztást tényleg elviselhetetlenné tették.

Két héttel ezelőtt Trevor Noah, a Daily Show műsorvezetője hívta meg Tomi Lahrent, a (Glenn Beck által alapított) Blaze TV 24 éves konzervatív Youtube-sztárját, és bár szinte semmiben sem értettek egyet, sokat idézett, tanulságos beszélgetés lett belőle. Idei utolsó műsorában John Oliver is azt javasolta nézőinek, ne elégedjenek meg azzal, amit ő mond, keressenek más nézőpontokat is.

link Forrás

Nem az ilyen beszélgetések váltják meg a világot, de legalább bennük van a felismerés: így is, úgy is, együtt kell élnie egymással a különböző oldalaknak, akkor már jobb, ha megpróbálnak beszélni egymással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.