Valószínűleg a monogám életmód miatt nincs csont az emberi péniszben

TUDOMÁNY
2016 december 21., 22:00
comments 216

Van egy rakás állat, amelyiknél a hímek péniszében csont van. Az emberében viszont nincs, pedig valószínűleg még a legközelebbi őseinknek is volt. Ezt a csontot latinul baculumnak nevezik, és értelemszerűen a pénisz tartásáért felel, meg adott esetben védelmet is nyújt.

Két kutató, Matilda Brindle és Christopher Opie azt akarták megtudni, mi lehet pontosan ennek a csontnak a funkciója az állatoknál, és hogy a Jóisten meg az evolúció miért látta úgy, hogy az embernek már nincs szüksége baculumra.

59 centis rozmárbaculum (Forrás: Wikipédia)
photo_camera 59 centis rozmárbaculum (Forrás: Wikipédia By Didier Descouens - Museum of Toulouse, CC BY-SA 4.0)

A kutatók ezért majdnem 2000 emlősfajnál elemezték a csont jellemzőit, és arra jutottak, hogy annál hosszabb a baculum, minél több ideig párosodik egy adott állat. Emellett azoknál az állatoknál is hosszabb, amiknél egy nőstény egy párzási időszakban több hímmel is párosodik, ami ugye versenyhelyzetet teremt a hímek spermája közt.

Pont ez alapján jutottak arra, hogy az embereknél azért nincs már ilyen csont, mert a homo sapiens sapiens monogámabb életmódot folytat az elődeinél.

A baculum egyébként valamikor 145-95 millió évvel ezelőtt fejlődhetett ki, az ember pedig akkor vesztette el, mikor fejlődésünk különvált a csimpánzokétól. (Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.