2,5 tonna műanyag rizst foglaltak le Nigériában

külföld
2016 december 22., 07:07
comments 50

A lagoszi vámhivatal vezetője, Haruna Mamudu elmondása szerint a kamu élelmiszert az ünnepi szezonban próbálták volna meg eladni a helyi piacokon.

A műanyag rizs megfőzése után nagyon ragadós volt, és ahogy Mamudu fogalmazott, "csak az Isten tudja, mi történt volna, ha emberek ettek volna belőle".

A gyanú szerint a kamu rizs Kínából érkezhetett, ahol már tavaly is akadtak hasonló hamisított élelmiszer nyomára. A BBC helyszíni tudósítója szerint a csalók nagyon jó munkát végeztek, szabad szemmel nézve teljesen rizsnek tűnt a termék, és amikor belenyúlt egy zsákba, akkor sem érzett semmi szokatlant.

Képünk csak illusztráció, eleve Vietnamban készült (AFP PHOTO / JES AZNAR)
photo_camera Képünk csak illusztráció, eleve Vietnamban készült (AFP PHOTO / JES AZNAR)

Ugyanakkor megszagolva érezni lehetett azért, hogy itt valami nincs rendben.

A hatóságok most figyelmeztetést adtak ki, hogy senki ne fogyasszon megfelelő információk nélküli csomagban árult, nem biztos helyről vásárolt rizsből.

A vámosok összesen száz nagyzsák rizst foglaltak le, és egy embert le is tartóztattak.

A csalók alighanem azért próbálkozhattak a kínai hamis rizs becsempészésével, mert az elmúlt években nagyon megdrágult a rizs ára az országban. Nigéria ugyanis betiltotta a rizsimportot, hogy ezzel pörgessék fel a hazai piacot, ez viszont az árak emelkedéséhez vezetett. (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.