Nyomorulttá tehet a túl sok facebookozás karácsony környékén

életmód
2016 december 22., 09:45
comments 77

A koppenhágai egyetem kutatói publikáltak most egy tanulmányt, amiben arról írnak, hogy karácsony környékén böngészve a Facebookon ismerőseink tartalmait könnyen kiszúrhatunk magunkkal. Ilyenkor látva mások "tökéletes" családi és ünnepi fotóit, emelkedett hangulat helyett könnyen letargiába eshetünk.

A dán kutatók szerint ugyanis a közösségi oldalak túlzásba vitt használata könnyen iriggyé tehet minket. Különösen óvnak minket attól, hogy csak úgy leskelődjünk a Facebookon, anélkül, hogy kapcsolatba is lépnénk a többiekkel.

A kutatásukban összesen 1300 ember vett részt, és azt találták, hogy a közösségi oldalak rendszeres használata negatívan befolyásolhatja az érzelmi hogylétünket és az élettel való elégedettségünket.

Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto
photo_camera Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto

A magyarázat az lehet, amiről több kutatás is szólt az elmúlt években: a közösségi oldalakra, képmegosztókra jellemzően mindenki az életének boldogabb pillanatait rakja ki, ezek alapján pedig az életük sokkal eseménydúsabbnak, boldogabbnak tűnik, mint amilyen valójában lehet. Ha valaki pedig túl sok időt tölt azzal, hogy ismerőseinek hasonló tartalmai között szörföl, akkor könnyen úgy érezheti magát, hogy a saját élete jelentéktelen és eseménytelen.

A kutatók szerint nagyon sokat számít, ha közvetlen kapcsolatba kerülünk más emberekkel és beszélgetünk is velük, nem csak a posztjaikat nézzük, ekkor valósabb képet kapunk az életükről és nem teszünk alaptalan összehasonlításokat.

Emellett sokat segíthet az is, ha szünetet tartunk a közösségi oldalak használatában: már egy hét Facebook-mentes időszak is segíthet az érzelmi helyzetünkön. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.