Élve égetett el két török katonát az ISIS

külföld
2016 december 23., 05:17
comments 28

Két török katona élve elégetéséről tett közzé videót csütörtökön az ISIS nevű terrorszervezet, ami a nagyjából az ellenőrzése alatt álló Aleppó kormányzóságbeli Báb városnál folytat harcot a török hadsereggel.

A 19 perces felvétel egyebek közt a török légierő Bábra mért légicsapásáról készült állítólagos felvételeket mutat be, valamint azt, ahogy az ISIS fegyveresei védik az Aleppó várostól északra fekvő kulcsfontosságú települést. A propagandavideó emellett több szögből bemutat egy páncélozott járművel végrehajtott öngyilkos merényletet. A videó minősége a terrorszervezettől megszokott magas szintű szakmaiságról tanúskodik.

Az utolsó pár percet a két török katona embertelen kivégzésének szentelték. A két, láncokkal megkötözött katonát ketrecekből, négykézláb vezetik haláluk helyszínéhez.

Eközben az arab nyelvű felirat figyelmezteti Ankarát: „Muszlimokat égettél, Törökország kormánya. Így hát ez lesz a sorsod, Allah segedelmével.”

A gyilkosság különös kegyetlenségét jól mutatja, hogy nem rögtön gyújtják fel a két áldozatot, hanem láncokon, lassan vezetik a tüzet hozzájuk, ami aztán katonai egyenruhájukra is átterjed. Szenvedésüket - amit még be is lassítanak - végig mutatják a felvételen.

A hóhér terrorista később török nyelven kritizálja Recep Tayyip Erdogan török elnököt, és pusztításra ösztönöz Törökországban.

A török hadsereg a múlt hónapban közölte, hogy eltűnt két török katona Észak-Szíriában. Az ISIS szócsöve, az Aamák hírügynökség korábban azt állította, hogy a szélsőségesek fogságába esett a két katona. A török hadsereg ezt nem erősítette meg, de gyanítható, hogy ezek az eltűnt katonák láthatóak a videón.

A propagandavideót egy nappal azután tették közzé, hogy a török hadsereg közölte: tizenhat katona halt meg és többtucatnyian megsebesültek az ISIS-szel vívott harcokban Báb városnál.

Ez volt az eddigi legsúlyosabb napi vesztesége a török hadseregnek azóta, hogy négy hónappal ezelőtt, augusztus 24-én megkezdte az Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítsa az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy 5 ezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró civil szervezet arról számolt be, hogy nagyon sok civilt is megöltek a csütörtökön Bábra mért török légicsapások. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.