Az amerikai nagykövetet is a szőnyeg szélére állították Izraelben

külföld
2016 december 25., 17:11
comments 491

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalába kérette vasárnap az Egyesült Államok nagykövetét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában előző nap elfogadott, az izraeli telepbővítéseket elítélő határozatról beszéljen vele - közölte Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő.

Nem ő volt az egyetlen. A nap folyamán az izraeli külügyminisztériumba kérették azoknak az országoknak a nagyköveteit, amelyek megszavazták a BT-ben a határozatot és amelyeknek van Izraelben diplomáciai képviseletük. Összesen tíz nagykövetnek jelezte Izrael nemtetszését.

Az Egyesült Államok ENSZ-beli képviselője nem szavazta meg a határozatot, ugyanakkor a határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy Washington - a BT állandó tagja és Izrael szövetségese - e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi 14 tagállama igennel szavazott.

A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű ENSZ BT-határozat azt követeli Izraeltől, hogy "azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben". A dokumentum szerint az izraeli telepes tevékenységnek "nincs jogi alapja és súlyosan sérti a nemzetközi jogot".

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén azt mondta, hogy "osztja a kormány tagjainak frusztrációját a Biztonsági Tanács által elfogadott, szerinte kiegyensúlyozatlan, és Izraellel szemben ellenséges döntés miatt".

"Az amerikai és az izraeli kormány között évtizedek óta nézetkülönbség volt a telepekkel kapcsolatban, de abban egyetértettünk, hogy nem a Biztonsági Tanácsban kell megoldani ezt a kérdést" - mondta az izraeli miniszterelnök. Hozzátette: az amerikai elnök kifejezetten kötelezte magát, hogy elkerüli az efféle lépéseket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.