Járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják a 22 hónapos borsodi gyerek halálát

Egészségügy
2016 december 27., 13:48
comments 25

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, Asztalos Ágnes az MTI-nek azt mondta, hogy járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják egy 22 hónapos kisgyerek halálát. A gyerek december 23-án a mentőautóban halt meg, amikor Köröm községből kórházba vitték.

A tünetek alapján felmerült a járványos agyhártyagyulladás gyanúja, ezért az esetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház telefonon bejelentette a népegészségügyi feladatkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak.

A főosztályvezető szerint a területileg illetékes Miskolci Járási Hivatal népegészségügyi szakemberei azonnal elkezdték a helyszíni járványügyi vizsgálatot, aminek a célja a fertőzés veszélyének kitett, a gyerekkel szoros kapcsolatban lévő emberek felkutatása, a szükséges intézkedések megtétele volt. A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy más beteg nincs az érintettek körében. Az elhunyt gyerek közvetlen környezetében élőknek antibiotikumot adtak a további megbetegedések megelőzésére.

A szakember azt írta: a járványos agyhártyagyulladás kórokozója (meningococcus baktérium, neisseria meningitidis) pontos szerocsoportjának laboratóriumi vizsgálattal történő igazolása folyik, a meningococcus okozta megbetegedés cseppfertőzéssel terjed, legtöbbször gyors lefolyású agyhártyagyulladást, de sajnos néhány esetben pár óra alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz. A kórboncnoki vizsgálatok még nem fejeződtek be.

December elején Budapesten halt meg egy 18 éves gimnazista fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek az orvosok. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.