Meghalt a csillagász, aki bebizonyította, hogy a sötét anyag létezik

TUDOMÁNY
2016 december 27., 06:00
comments 62

Nyolcannyolc éves volt, természetes halállal távozott Vera Rubin világhírű amerikai csillagász, írja az MTI. 1970-ben ő jött rá, hogy a csillagrendszerek nem pont úgy mozognak, ahogy korábban hitték, és ez bebizonyította azt, hogy valamilyen más erő is működik, ami nem más, mint a sötét anyag.

A Wikipédia szerint a sötét anyag egy olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk.

Vera Rubin sok kitüntetést kapott, ő volt a második női csillagász, akit beválasztottak az amerikai tudományos akadémiába, tudományos érdemrenddel 1993-ban pedig maga Bill Clinton tüntette ki.

Vera Rubinnak tehát hálás lehet mindenki, aki az élet értelmét és az univerzum működésének titkait keresi. Egyre én is rájöttem most: hihetetlenül érdekes, hogy amíg valaki egész életét valamilyen nemes közszolgálati célnak szenteli, mások ponyvaregényeket írnak, de az eredmény egy ponton mégis ugyanazzá válik, együtt szerepelnek a 'sötét anyag'-ra dobott Google-találatok között.

Blake Crouch – Sötét anyag

Elégedett vagy az életeddel? [...]

Abban a világban, ahol felébredt, Jason élete teljesen más, mint korábban. A felesége nem a felesége. A fia meg sem született. Ő maga pedig nem csak egy átlagos egyetemi tanár, hanem ünnepelt zseni, aki egy forradalmi dolgot alkotott – olyasmit, ami a lehetetlennel határos.

Vajon melyik világ a valóság?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.