Amikor Donald Trump összecsapott a szörnyecskékkel

kultúra
2016 december 28., 18:42
comments 92

Azt már mindenki tudja, hogy Donald Trump feltűnik a Reszkessetek, betörők 2-ben.

link Forrás

De az megvolt, hogy egy másik karácsonyi klasszikus, a Szörnyecskék második részének egyik főszereplőjét róla mintázták?

És nem, nem őt:

Itt a karácsony, ideje volt újranézni a Szörnyecskéket. Ami ráadásul sokkal jobb, mint a Reszkessetek, betörők.

Gizmóék története megtestesít mindent, ami valamikor a kétezres években szinte teljesen kiveszett Hollywoodból.

Olyan önfeledten játékos, minden baromság belefér-alapon kísérletező, imádnivalóan geci, szívből jövő hülyülés, ami a lélektelen képregényadaptációk biztonsági játékának világában szinte elképzelhetetlen a mainstream filmgyártásban.

Igen, elvileg készül a folytatás, a harmadik rész, de nem sok jót várok a jámbor plüss-Gizmo CGI-sített változatától, vagy attól, mennyi marad meg az új változatban a randalírozásból és a meghitt karácsonyi monológok gátlástalan pofán röhögéséből.

photo_camera A háttérben Daniel Clamp.

Az 1990-ben készült Szörnyecskék 2. idei újranézésekor aztán feltűnt valami.

  • Hol rombolnak a lények a második részben? A Clamp Towerben.
  • Ki annak a vezetője? Clamp úr, a milliárdos ingatlanfejlesztő.
  • Hol játszódik mindez? New Yorkban.

Akkor nem lehet, hogy?

photo_camera Kép: John W. Adkisson/Getty Images/AFP

De, bizony.

photo_camera Kép: Robyn Beck /AFP

Daniel Clamp alakját egy sikeres New York-i vállalkozó, Donald Trump ihlette. (Ahogy a Vissza a jövőbe Biffjét is.)

Lehet, hogy ez csak nekem volt újdonság, mindenesetre amikor legutóbb láttam a filmet, még nem volt a fejemben Trump alakja annyira, hogy összerakjam a képet.

link Forrás

Pedig Joe Dante rendező és Charlie Haas társforgatókönyvíró a kampányban beszéltek is erről.

A forgatáskor a Warner Brothers szabad kezet adott a rendezőnek, akinek inspirációra volt szüksége a film főgonoszához, a hiú, milliárdos ingatlanfejlesztőhöz.

Akkoriban New Yorkban Donald Trump volt, akire ez leginkább ráillett.

A Szörnyecskék 2-ben Daniel Clamp (alakítja: John Glover) óriásfejlesztése miatt rombolják le a kis kínai boltot, ahol Gizmo élt, ő maga pedig egy megalomán, nárcisztikus, gátlástalan karikatúra. A figurában van egy kicsi Ted Turnerből, a CNN alapítójából is, de a fő ihletforrás egyértelműen Trump volt, aki a nyolcvanas évek végére már kellően híres volt a showbizniszben, és eddigre már megjelent a Spy magazin legendás cikke is rövid ujjairól és gyanús ügyleteiről.

“Trump a nyolcvanas-kilencvenes évek kapzsiságának, pénzéhségének és durvaságának emblematikus alakja volt, és a gondolat megtestesítője, hogy minden eladó. De még ezzel együtt is inkább ártalmatlannak tűnt” - mondta Charlie Haas. (Mellékszál de ő írta a forgatókönyvét Kurt Cobain kedvenc filmjének, az Over the edge-nek.)

Clamp-Trump megamix:

link Forrás

Épp ilyen lett Clamp a filmben. Egy mohó rajzfilmfigura, akire összességében nem igazán lehet haragudni, a végére pedig félig-meddig hős is lesz belőle. A néző inkább csak elnézően mosolyog, amikor Clamp elképzeli magát a címlapokon:

Az ingatlanfejlesztő megmentette a várost!

És még be is darál egy szörnyecskét az iratmegsemmisítővel.

link Forrás

A film készítői sosem tudták meg, mit szólt Trump a filmhez. (“Biztos tudott róla, amilyen nárcisztikus”, mondta Dante.)

“Ha akkor valaki azt mondja, ebből az emberből egy nap elnök lehet, senki sem hisz neki.”

link Forrás

A film egyik jelenetben megmutatják, Clamp tévétársaságának milyen előre bekészített felvétele van arra az esetre, ha eljönne a világvége. Nemrég derült ki, hogy a CNN-nek tényleg van ilyen felvétele.

Clamp egyik dolgozója, Marla pedig addig nyomul, amíg a főnök felfigyel rá. Nem sokkal ezután jött össze Trump Marla Maples-szel, későbbi feleségével, de ez már tényleg csak véletlen egybeesés a New York-i bulvárvilágban.

Aki viszont még tovább szeretné gondolni: bizonyos értelmezések szerint a Szörnyecskék valójában a kisvárosi Amerika félelmeinek allegóriája a “betolakodókkal”, az idegenséggel, bevándorlókkal és az ázsiai importtal szemben.

És mivel nyerte meg Trump a választást?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.