Új egységet állít fel a cseh belügy az orosz propaganda ellen

külföld
2016 december 28., 12:48
comments 131

A cseh kormány egy 20 fős egységet állít munkába januártól, hogy felvegyék a küzdelmet az orosz propagandával szemben.

Becslésük szerint mintegy 40 cseh nyelvű híroldal működik, ami mögött az orosz kormány áll, és ezek rendszeresen terjesztenek álhíreket, hamis riportokat.

Különösen sok hírük fest hamis képet az európai menekültválságról. A dezinformáció egyik célja az EU és a NATO gyengítése.

A cseh főváros is tele van orosz kémekkel. Fotó: AFP/Michal Cizek
photo_camera A cseh főváros is tele van orosz kémekkel. Fotó: AFP/Michal Cizek

A kormány attól tart, hogy ezek az álhírek befolyásolhatják az októberi választásokat.

Az álhírekkel foglalkozó csoport a saját honlapján és egyéb netes csatornákon azonosítják majd a hamis híreket. Az állami hivatalnokoknak pedig képzéseket tartanak, hogyan álljanak ellen külföldi ügynökök zsarolásának. (guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.