Egy amerikai állam természetvédelmi hatóságának honlapjáról már el is tűnt, hogy az ember okozná a globális felmelegedést

környezetvédelem
2016 december 29., 21:07
comments 262

Wisconsin állam természeti erőforrásaiért felelős ügynökségének honlapján most már az a szövegszerepel, hogy a globális felmelegedés okairól viták és kutatások zajlanak akadémiai körökben.

Csak hát ez egyszerűen nem igaz: aki tudományos körökben mozog, tényleg a témával foglalkozik, klímatológus, azok között ma már bőven 95 százalék fölött van azoknak az aránya, akik szerint az ipari forradalmat követő emberi tevékenységek a felelősek a jelenleg tapasztalható felmelegedésért.

Erdőtűz kaliforniai házak mellett, 2013-ban (David McNew/Getty Images)
photo_camera Erdőtűz kaliforniai házak mellett, 2013-ban (David McNew/Getty Images)

Ennek ellenkezőjét nem tudósok, hanem főleg a szén- és olajlobbi pénzén megvásárolt tanulmányok, illetve különféle összeesküvés-hívő figurák állítanak.

Az átírás előtt ezt mondta amúgy az ügynöség honlapja is, amikor azt állították, hogy elsősorban az emberi tevékenységek felelősek, melyekkel növelték az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Amióta a republikánus Scott Walkert 2011-ben kormányzóvá választották Wisconsinban, egymást érték a klímaszkeptikus lépései az állam vezetésének. De hogy egy környezeti kérdésekkel foglalkozó ügynökség hivatalos honlapján ilyen szövet bukkanjon fel, ez új jelenségnek számít.

És a jövőben nem sok jóra lehet számítani, ahogy majd a tudományokra eleve gyanakvással figyelő Trump veszi majd át a szövetségi kormány irányítását januárban. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.