Februárban újra tüntetnek a pedagógusok

oktatás
2016 december 29., 11:42
comments 91
Budapest, 2016. április 15...Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselõje bezárja a kaput a  pedagógussztrájk kezdetén a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elõtt 2016. április 15-én. A tiltakozást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, és a civil közoktatási platform, valamint a Tanítanék mozgalom is támogatja...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
photo_camera Budapest, 2016. április 15...Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselõje bezárja a kaput a pedagógussztrájk kezdetén a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elõtt 2016. április 15-én. A tiltakozást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, és a civil közoktatási platform, valamint a Tanítanék mozgalom is támogatja...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője nyilatkozott a csütörtöki Magyar Nemzetnek, és arról beszélt, hogy újabb demonstrációt terveznek télen, hogy ezzel nyomás alá helyezzék az oktatáspolitika vezetőit.  

A demonstrációra február 1-én kerül majd sor, a pedagógusok pedig azt szeretnék elérni, hogy Balog Zoltán humánminiszter távozzon posztjáról, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot a kormányon belül, és "dolgozzák újra a köznevelési törvényt az 50 szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform Kockás könyvének szellemében".

Tudják persze, hogy a fentiekre kevés az esély, ezért is demonstrálnak újra közösen február első napján.

Legutóbb néhány nappal karácsony előtt tartottak gyertyás felvonulást a tanárok, ahol a szervező szerint nagyjából 1000-1500 szimpatizáns vett részt. Állítólag az Emberi Erőforrások Minisztériumával szomszédos lakásból két vödör vizet zúdítottak az ott gyülekező tiltakozók nyakába.

A szervező elismeri, hogy nyár óta kissé visszavett a lendülete a mozgalomnak, de szerinte nem elvárható, hogy állandóan tömegek legyenek az utcán, ezért a Tanítanéknak és követőinek is hosszútávra kell berendezkedniük.

Sok pedagógust retorzió is ér, amiért részt vesz az ellenállásban. "Van olyan szakképző iskola, ahol a tiltakozásokban részt vevő tanároknak nem hosszabbították meg a határozott idejű szerződését, holott az intézménynek továbbra is szüksége volt pedagógusra" - mondott példát kérdésre válaszolva Törley Katalin, aki szerint ők már nem szeretnének többet asztalhoz ülni Palkovics László oktatási államtitkárral, aki "kiírta magát az agendánkból".

Fontos fejlemény szerinte, hogy az idei katasztrofális PISA-eredmények nagy hullámokat vertek országszerte, és nem csak a sajtóban és a szakmában van erről szó, hanem más közegekben is.

Az interjú végén kiderül az is, hogy sem Soros György sem a Norvég Civil Alap nem támogatja a mozgalmat; adományokból tartják fenn magukat, a szervezők, támogatók is mind saját telefonjaikat használják. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.