Több tucatnyi halálos áldozata van az isztambuli terrortámadásnak

Terrorizmus
2017 január 01., 06:20
comments 196

Az MTI szerint Isztambulban legalább 35-en meghaltak és 40-en megsebesültek egy híres szórakozóhely, a Reina ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban. A magyar hírügynökség ezt az isztambuli a város kormányzó, Vasip Sahin információra alapozza.

A BBC azonban mát legalább 39 halottól ír, akik közül legalább 16 külföldi állampolgár.

A kórházban kezelt sérültek száma pedig külföldi források szerint 69 fő.

AFP PHOTO / YASIN AKGUL
photo_camera AFP PHOTO / YASIN AKGUL

A Reina klub a Boszporusz európai partján van, és nagy szilveszteri bulit rendeztek itt, tele volt a hely. A télapónak álcázott merénylő éjfél után negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV navű tévécsatorna.

A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg, szemtanúk például rendre 2 mikulásjelmezes fegyveresről beszéltek. Sorsuk egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta.

A BBC vasárnap reggel azt írta, hogy a török hatóságok továbbra is vadásznak a merénylőre vagy merénylőkre.

A Reina klub a tenger felől. (AFP PHOTO / OZAN KOSE)
photo_camera A Reina klub a tenger felől. (AFP PHOTO / OZAN KOSE)

A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Kilétük ismeretlen, eddig senki sem vállalta magára a vérengzést.

A hatóságok ideiglenes, részleges hírzárlatot rendeltek el a nyomozás érdekében, és hogy megelőzzék a pánikot. A török kormány ilyenkor gyakran még a közösségimédia-szolgáltatásokat is blokkolja, emiatt viszont nagyon lassan terjednek a hírek, és többnyire csak olyan információ jut ki a nyomozásról, amit a török kormány jóváhagy.

Isztambulban a szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket. (MTI, BBC, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.