Ez most a 8 legértékesebb amerikai startup

külföld
2017 január 02., 17:57
comments 63

A startupvilágban unikornisoknak nevezik a legjobban teljesítő vállalkozásokat. Némelyik ilyen vállalkozás azonban annyira jól teljesít, hogy még újabb nevet kellett találni nekik. Ezekből lettek a decacornisok, a nevükben utalva arra, hogy ezeket a cégeket már 10 milliárd dollár fölé értékelik. Ezzel szemben unikornisok általában az egymilliárd dollár fölötti cégek voltak.

Az Egyesült Államokban jelenleg 8 ilyen dekakornis van, ezek azok:

8. Dropbox (10 milliárd)
7. Pinterest (10,47 milliárd)
6. SpaceX (12 milliárd)
5. WeWork (16,9 milliárd)
4. Snap (korábban: Snapchat) (18,19 milliárd)
3. Palantir (20,53 milliárd)
2. Airbnb (30 milliárd)
1. Uber (69 milliárd)

A hatalmas összegek ellenére persze ezek nem feltétlenül mind olyan cégek, amik már most is nyereségesek. Az adatbányászattal foglalkozó Palantirről például még a Business Insider is megjegyzi: lehetséges, hogy még nem termelt nyereséget. Ebben a cégben egyébként a CIA kockázati tőkealapja is finanszírozó, és a vállalkozás több szerződésében is az amerikai kormánnyal dolgozik.

Travis Kalanick az UBER társalapítója és vezérigazgatója egy konferencián (Maysun/dpa)
photo_camera Travis Kalanick az UBER társalapítója és vezérigazgatója egy konferencián (Maysun/dpa)

A listán emellett több olyan cég is szerepel, aminek az értékelése gyorsan változhat. Ha például a világ fontosabb turisztikai célpontjai közül több lépne fel a hoteleket a piacról kiszorító Airbnb ellen, vagy ha több országban válna Uber-ellenessé a kormányzati hangulat, akkor a két legértékesebb startup máris kellemetlenebb helyzetbe kerülne. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.