Kitiltanák a hobbidrónokat a lakott területekről

közlekedés
2017 január 02., 18:30
comments 235

December végén jelent meg a kormány.hu-n az a rendelettervezet, ami már részletesen szabályozná a magyarországi drónhasználatot. A közigazgatási és társadalmi egyeztetésre bocsátott szöveget január közepéig lehet véleményezni.

A tervezet szerint

  • az apró, 250 gramm alatti pilóta nélküli légijárművek gyerekjátéknak minősülnének;
  • a drónok látótávolságon belül, maximum 130 méteres repülési magasságig, de legfeljebb 500 méterre távolodhatnának el a vezetőtől;
  • emberek fölé csak azok engedélyével lehetne repülni;
  • magánterület felett 30 méteres repülési magasság alatt csak a tulajdonos, bérlő, vagy földhasználati jogot birtokló engedélyével lehetne reptetni;
  • minden drónnak rendelkeznie kell felelősségbiztosítással.

Az eszközöket és a használatukhoz szükséges képzést két kategóriába sorolja a munkatervezet. Eszerint az 1. kategóriába tartoznának a 2kg alatti és 50 méteres repülési magasság alatti drónok, amikhez elég lenne egy internetes oktatáson részt venni. A 2. kategóriába a 2-25 kg között és 50 méteres repülési magasság felett repülő drónok tartoznának, ezek használatához már tanfolyamot kell elvégezni. Utóbbinál a hatóságok pedig nem csak az üzembentartót, hanem az eszközt is regisztrálnák.

A rendelettervezet kategóriabesorolása problémásnak tűnik: például az egyik legnépszerűbb drón, a DJI Phantom 3 Advanced típusa nincs két kiló, így az 1. kategóriába esne, de bőven magasabbra tud repülni, mint 50 méter, így pedig már a második kategóriába kerül.

Tehát a kicsivel több mint kétszázezer forintos drón miatt már képzésen kellene részt venni.

A repülés céljait is megkülönböztetné a rendelet, míg a kereskedelmi céllal történő reptetések a települések bel-és külterületén is engedélyezettek lennének, addig a

a hobbicélból felszálló drónokat kitiltanák a lakott területekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.