Meghalt John Berger

GYÁSZ
2017 január 03., 08:46
comments 24

Az utóbbi évtizedek kiemelkedő művészeti írója 90 éves volt. Berger egész generációk számára tanította meg, hogyan kell látni a nyugati kultúra műalkotásait, ezeken keresztül pedig a világot és társadalmunkat.

(ULF ANDERSEN / Aurimages)
photo_camera (ULF ANDERSEN / Aurimages)

A hetvenes években a BBC-nek készített művészettörténeti sorozatából, a Ways of Seeingből könyv is készült, ami a mai napig művészetelméleti alapműnek számít, világszerte tanítanak belőle egyetemeken.

link Forrás

G című regénye 1972-ben elnyerte a Booker-díjat. Itthon ismert még a Korunk festője című regénye, mivel annak főhőse egy kitalált emigráns magyar festőművész, Lavin János, akinek alakját a Nagy-Britanniában komoly karriert befutó Péri Lászlóról, azaz Peter Perirol mintázhatta.

A brit Berger hosszú évtizedeket élt Franciaországban, művészetelmélet mellett társadalomelméleti írásairól is ismert, élete végéig meggyőzödéses marxista volt.

Több kötete, például a G., a Korunk festője, Dürerről szóló könyve vagy a Mindennapi képeink magyarul is megjelent az elmúlt évtizedekben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.