"Putyin kezdeményezte az amerikai elnökválasztás meghackelését"

külföld
2017 január 05., 16:56
comments 170

Az amerikai hírszerzés csúcsszervezetének, Országos Hírszerzési Hivatalnak a vezetője, James Clapper szerint

Putyin elnök kezdeményezésére avatkozott be az orosz titkosszolgálat az amerikai választás folyamataiba.

Clapper a csütörtöki kongresszusi meghallgatásán kijelentette, hogy az amerikai számítógépes rendszerek meghackelése csupán egyike volt azoknak az orosz törekvéseknek, amelyek az amerikai választási folyamatba történő beavatkozást célozták, írja a BBC. A hírszerzési vezető hangsúlyozta, hogy

"az Egyesült Államokra nézve legnagyobb fenyegetést Oroszország folymatos kísérletei jelentik a számítógépes rendszerek elleni támadásokra."

AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ
photo_camera AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexey DRUZHININ

Clapper mellett a meghallgatáson részt vett az NSA vezetője, Michael Rogers és Marcel Lettre hírszerzésért felelős védelmi minisztériumi államtitkár is. Szerintük Oroszország azért is jelent nagy fenyegetést az Egyesült Államok számára, mert rendkívül fejlett számítógépes programja van kíbertámadásokra. A meghallgatást vezető szenátor, John McCain, aki a szenátus fegyveres  testületekkel  foglalkozó bizottságának elnöke is, kijelentette, hogy a vizsgálat nem Trump ellen irányul, és

semmiképpen nem akarja megkérdőjelezni a megválasztott elnök legitimitását.

Trump szóvivője, Sean Spicer a szenátusi meghallgatás közben bejelenette, hogy megalapozatlanok azok a hírek, melyek szerint a leendő elnök a hírszerzés teljes átszervezésére készülne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.