Gyárfás nagyon megsértődött

sport
2017 január 06., 09:23
comments 93

Vasárnap zárul le a Gyárfás-uralom a Magyar Úszószövetségben. A sokat támadott Gyárfás Tamás maga mondott le, nem is indul újra az elnöki posztért. Úgy tűnt, hogy békés lesz a váltás, a jelek szerint a kormánynak már meg is van a jelöltje Bienerth Gusztáv személyében, márpedig ha valami, ez számít a sportszövetségek élén.

Csakhogy Gyárfás Tamás adott most egy interjút a hvg-nek, amiből kiderül, hogy a legesélyesebb elnökjelölt vérig sértette őt. És szóba került az a véletlen szerencse is, hogy Mészáros Lőrinc éppen Gyárfás évekig üresen álló, de a vizes világbajnokságra közpénzből felújított székházát veszi meg.

Bienerth Gusztáv azzal a nyilatkozatával bántotta meg mélységesen a 24 évig évig úszóelnök Gyárfást, mely szerint "Gyárfásnak nincs helye a magyar úszósportban". Egészen addig felkészült jelöltnek tartotta, úriemberként ismerte meg, de ezt nem tudja megbocsátani neki.

Innentől igazán elemében van Gyárfás, aki a saját stílusában száll be Bienerthbe. Az még hagyján, hogy nem kereste meg őt a pályázatra készülve, mint a másik két jelölt. Bienerthnek az a mondata, hogy számára a magyar úszás nem érzelmi kérdés, Gyárfást arra emlékeztette, amikor a szocializmusban egy Honvéd-szurkolót nevezte ki Fradi-elnöknek. Az sem igaz, hogy válságban van az úszósport, hiszen rengeteg pontot szereztek Rióban, az új elnök csak beül a tutiba:

Ami a leginkáb fáj neki: „Miért kell ennek elősegítése érdekében bárkinek is belém taposnia?”

De ami a legjobb, annak a pályázatnak a felemlegetése, amikor foci Európa-bajnokságot akartunk rendezni közösen a horvátokkal.

„A bizottságot az MLSZ felkérésére én vezettem. Elsősorban a pályázati anyagokért feleltem. Kisteleki István, a labdarúgó szövetség egykori elnöke a megmondhatója, hogy azok el is nyerték az UEFA tetszését. A döntéshozók megnyeréséért a horvát elnök és az MLSZ apparátusa küzdött, tudtom szerint a nemzetközi vonalon az élen Bienerth Gusztáv úrral. Ennek ismeretében olvashattam szavait, melyek szerint nehéz felednie, hogy a Gyárfás Tamás vezette bizottság nulla szavazatot kapott a foci Eb pályázatra. Nyomatékosítom, nagyon becsültem, utoljára még Rióban, a Magyarok Házában igazán baráti szellemben beszéltünk. Számomra nincs elfogadható magyarázat a pálfordulására.”  

- mondta Gyárfás.

És még három fontos ember az interjúban:

  • a Hosszú Katinka-ügyről: „A játékosuralom a sport legnagyobb ellensége. Itt most ez sajnos teret kapott, és ennek nagyon rossz az üzenete.”
  • Orbán Viktorról: Amikor Gyárfás elindult Schmitt Pállal szemben a MOB-elnökségért, elvágta magát a Fidesznél, de amikor kijárta a vizes világbajnokság megrendezésének a jogát, visszaszerezte Orbán Viktor támogatását.
  • Mészáros Lőrincről, aki megvette Gyárfás évekig üresen álló székházát, amit a vizes világbajnokságra újítottak fel, közpénzből. Egyszer találkoztak, rögtön megegyeztek. Szerinte „Mészáros úr fejleszteni kívánja az Echo Tv-t, ehhez több helyre, és az eddigieknél is korszerűbb körülményekre lehet szükség”. Ezért vehette meg a Nap-kelte egykori épületét. Az pedig nem okoz gondot, hogy az vizes világbajnokság szervezőcsapatát ki kell emiatt rakni az épületből, mert pont kaptak egy másik ajánlatot egy olyan épületre, ami közelebb van az uszodához. Valóban, már korábban is furcsa volt, hogy miért éppen egy zuglói épület - történetesen Gyárfás Tamásé - volt a legideálisabb központ eddig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.