Kidőlt a legendás mamutfenyő, ami alatt át is lehetett haladni

külföld
2017 január 09., 21:04
comments 63

A kaliforniai Calaveras Faparkban állt az a mamutfenyő, amit számtalan fénykép és több film is megörökített, mivel több mint száz évvel ezelőtt egy alagutat vájtak a törzsébe. Az utóbbi években az autóforgalom már tiltott volt a környékén, csak gyalogos kirándulók sétálhattak át alatta.

Tom Purcell/Flickr
photo_camera Tom Purcell/Flickr

A hétvégén súlyos vihar pusztított a környéken, amit áradás és sárlavinák is kísértek, minden bizonnyal ez végezhetett az ismert famatuzsálemmel.

Azt nem tudni, hogy pontosan hány éves volt a fa, becslések több mint ezerévesre tették. Hasonló mamutfenyők akár 3000 évet is élhetnek.

link Forrás

Kaliforniában csak pár olyan hasonló fenyő fordult elő, melyeken át lehetett haladni. A leghíresebb a Wawona-fa volt, a Yosemite Nemzeti Parkban, az 1969-ben dőlt ki egy téli viharban és a becslések szerint 2100 éves volt.

A fába vájt alagút népszerű turistalátványosság volt az ezernyolcszázas években, ekkor több hasonló alagút is készült. Viszont ezek kialakítása persze súlyosan károsítja a fákat, így a XX. századra felhagytak ezzel a természetgyilkos gyakorlattal. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.