Elismerte bűnösségét a Volkswagen, 4,3 milliárd dolláros bírságot fizetnek

külföld
2017 január 11., 20:06
comments 27

Három bűncselekmény elkövetését vallotta be a német autógyár az Egyesült Államokban, és összesen 4,3 milliárd dolláros büntetést fognak befizetni, ezzel záródik büntetőügyük az amerikai kormánnyal szemben.

A károsanyag-kibocsátási teszteken csaló Volkswagen hat vezetőjét is bűncselekmények elkövetésével fogják megvádolni. Egyiküket, Oliver Schmidtet hétfőn már le is tartóztatták.

Loretta Lynch igazságügyi miniszter bejelenti a döntést (Aaron P. Bernstein/Getty Images/AFP)
photo_camera Loretta Lynch igazságügyi miniszter bejelenti a döntést (Aaron P. Bernstein/Getty Images/AFP)

Az amerikai igazságügyi miniszter, Loretta Lynch elmondta, hogy a Volkswagen éveken át tiszta dízelautókként reklámozta autóit az országban, de a vizsgálatok megállapították, hogy ebből semmi nem volt igaz. A csalások több mint egy évtizedre nyúltak vissza.

A VW beismerte, hogy világszerte összesen 11 millió autó beállításainál csaltak a teszteken, amikor pedig kormányzati szervek gyanakodni kezdtek, a vállalat vezetői hazudtak és dokumentumokat semmisítettek meg.

A kártérítés a valaha volt második legnagyobb hasonló, környezetvédelmi-büntetőügyben összeg, csak a BP-féle Deepwater Horizon szivárgás után kellett többet fizetnie egy vállalatnak. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.