Szabadesésben van a török líra, Erdogan rögtön forexterrorizmusról beszél

külföld
2017 január 12., 16:53
comments 100

Törökországban kisebb devizaválság alakul ki éppen, a líra egyre gyorsabb ütemben zuhan a többi devizához képest. Az euróval szemben például átvitte a 4-et, miközben 2014 előtt mindig 3 alatt volt.

Az ország egyre diktátorszerűbb elnöke, Recep Tayyip Erdogan kezdi is elkezdeni a fejét:

Nincs különbség a fegyveres terroristák és dollárokat, eurókat és kamatot tartó terroristák között

– mondta, majd hozzátette, hogy ugyanaz a kétféle terrorista célja:

természetesen Törökország térdre kényszerítése, hatalomátvétel Törökország, Törökország céljainak meghiúsítása.

Aztán felszólította a törököket, hogy adják el a keménydevizáikat, a cégeket pedig arra utasította, hogy ruházzanak be.

Pedig a cégek éppen Erdogan egyre kevésbé jogállami hatalomgyakorlási stílusa miatt nem akarnak beruházni többek között, de a líra gyengülésének indokai között ott van a magas infláció és az is, hogy úgy látják, a török jegybank nem teljesen független már az alacsony kamatokat követelő Erdogantól. Ráadásul Törökországban nagyon sok a dollárhitel, ezért őket különösen rosszul érinti a Federal Reserve várható további kamatemlése. (Hürriyet, Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.