Málta szerint az oroszok most Líbiában kavarnak

Tbg
külföld
2017 január 14., 13:07
comments 104

A máltai külügyminiszter, George Vella szerint a Tripoli felé lassan, de biztosan csapataival közeledő Khalifa Haftar szoros kapcsolatban áll Oroszországgal, és akciójával a kényes líbiai egyensúlyt fenyegeti.

Vella szerint, ha Haftarnak sikerül elfoglalni Tripolit, ahol az ENSZ által támogatott átmeneti irányítás székel, az újabb polgárháboús helyzetet teremthet az országban, amely újabb menekülthullámot indíthat el Európa felé.

Vella szerint Haftarnak bizonyíthatóan erős orosz kötődése van, és Oroszország is régóta keresi a lehetőséget, hogy megvesse a lábát a Földközi-tenger térségében.

Haftar Moszkvában is járt, hogy fegyvereket vásárolhasson, ám ezt a fegyverembargót Putyinék betartották, csak pénzzel támogatták a hadurat.

Haftar csütörtökön látogatást tett a Kuznyecov nevű orosz anyahajón, és videótelefonálást folytatott az orosz védelmi miniszterrel, Szergej Soiguval. A beszélgetés „a közel-keleten tevékenykedő nemzetközi terrorszervezetek” volt.

Málta nem véletlenül emeli fel a szavát az ügyben: nemcsak földrajzi közelségről van szó, hanem Málta adja az EU következő elnökségét, és komolyan tartanak attól, hogy az uniót 2017-ben egy újabb menekülthullám mindennél komolyabban megtépázhatja. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.