A távozó bolgár elnök reméli, utódja felhagy majd oroszbarát nézeteivel

külföld
2017 január 15., 13:49
comments 195

Roszen Plevneliev leköszönő bolgár elnök arra figyelmeztette vasárnap a jövő héten hivatalba lépő utódját, Rumen Radevet, hogy egyetlen európai vezető sem osztja oroszbarát nézeteit, például a Krím félszigettel kapcsolatban.

"Egyetlen európai vezető sem gondolja úgy, hogy a Krím de jure ukrán, de facto viszont orosz terület lenne. (Rumen Radevnek felül kell vizsgálnia ezt az álláspontját , a nemzetközi jog mindenkire vonatkozik" - mondta Plevneliev a bolgár rádióban. Hozzátette: január 22-től Radev nézete lesz a hivatalos bolgár álláspont.

Radev, az új elnök ( AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV)
photo_camera Radev, az új elnök ( AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV)

Radev pragmatizmussal indokolja azt az elképzelését, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat fel kellene oldani, de ez a pragmatizmus nem lenne szabad, hogy a demokratikus értékek helyébe lépjen - fejtegette a távozó bolgár elnök.

A politikai tapasztalattal nem rendelkező Rumen Radev, a bolgár légierő egykori parancsnoka novemberben nyerte meg az elnökválasztást a Moszkvával jó viszonyt ápoló ellenzéki szocialisták támogatásával. A választás után Bojko Boriszov miniszterelnök benyújtotta jobbközép kormánya lemondását. Az új bolgár elnök hivatalba lépése után a lehető leghamarabb ideiglenes kormányt nevez ki, feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki.

Rádiónyilatkozatában Plevneliev annak a mély aggodalmának is hangot adott, hogy Bulgáriában a választási kampány során esetleg megerősödhet az Európa-ellenes, oroszbarát nacionalizmus. "Azt kockáztatjuk, hogy letérünk az európai demokratikus fejlődés útjáról" - mondta.

Ugyanakkor a bolgárok többsége a legújabb közvélemény-kutatások szerint támogatja az EU-t: az Exacta intézet felmérésében a megkérdezettek 73 százaléka pozitívan nyilatkozott az unióról, és csak 13 százaléknak volt negatív a véleménye. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.