300 amerikai tengerészgyalogos érkezett Norvégiába, így a II. világháború óta először állomásoznak ott külföldi csapatok

hadsereg
2017 január 16., 14:14
comments 151

Norvég illetékesek tagadják, hogy bármiféle kapcsolat lenne a művelet és a NATO Oroszországgal szemben táplált aggodalmai között, de az amerikai csapattelepítés egybeesik azzal, hogy Washington egy amerikai dandárt küldött Lengyelországba, az észak-atlanti szövetség keleti szárnya megerősítésére.

Az észak-karolinai Camp Lejeune-ból átvezényelt tengerészgyalogosok a Trondheim melletti Vaernes repülőtérre érkeztek. Egy éven át állomásoznak Norvégiában, a hétfőn érkezett alakulatot 6 hónap múlva váltja egy másik.

Norvég katona 2013 decemberén (Fotó: AFP / Norwegian Armed Forces / Lars Magne Hovtun)
photo_camera Norvég katona 2013 decemberén (Fotó: AFP / Norwegian Armed Forces / Lars Magne Hovtun)

Rune Haarstad, a norvég nemzetőrség szóvivője szerint az amerikai katonák a téli hadviselést gyakorolják a skandináv országban. A Vaernes katonai támaszponton helyezik el őket, ami kb. 1500 km-re fekszik az orosz határtól. „Az első négy héten téli alapkiképzést kapnak, megtanulják, hogyan kell síelni és túlélni a sarkvidéki környezetben” – mondta a szóvivő, aki szerint „ennek semmi köze Oroszországhoz vagy a jelenlegi helyzethez”. Márciusban az amerikai katonák brit társaikkal közösen vesznek részt a Joint Viking nevű hadgyakorlaton – mondta Haarstad.

Az oslói orosz nagykövetség egyelőre nem reagált, viszont egy korábbi közleményében bírálta az amerikai csapattelepítést, és megkérdőjelezte annak szükségességét. Hivatalos ünnepségen fogadták szombaton Lengyelországban a NATO keleti szárnyának megerősítésére telepített 3500 fős amerikai 3. páncélos dandárt. A Kreml élesen bírálja az amerikai csapattelepítést, amit veszélyesnek nevez Oroszország biztonságára és nemzeti érdekeire. (MTI via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.