Plagizált a horvát tudományügyi miniszter

külföld
2017 január 19., 07:12
comments 17

Horvátországban is kitört egy plágiumbotrány, miután az ország akadémiai életében legnagyobb befolyással bíró etikai bizottság kimondta, hogy a tudományok ügyével megbízott miniszter egy másik kutató munkáját másolta le.

Pavo Barišić a spliti egyetem filozófusa, 2016 októberében nevezték ki miniszternek. A sajtó nemsokkal utána szállt rá, azt állították, hogy még 2008-ban egy filozófiai folyóiratban más szerzők munkáit emelte át egy cikkéhez, anélkül, hogy a forrást feltüntette volna. A vádak amúgy nem újak, már 2011-ben felmerültek, de akkor csak filozófusszakmán belül, a miniszteri kinevezéssel viszont jött az országos hírnév és a tudományos etikai bizottság állásfoglalása is.

Ez az állásfoglalás január 9-én szivárgott ki a horvát sajtóba. E szerint Barišić cikkében egy amerikai nemzetközi kapcsolatok szakértő, Stephen Schlesinger cikkéből másolt át részleteket. A miniszter cikkével akadtak más problémák is, például hivatkozás nélkül vett át elemeket Samuel Huntington munkájából, de itt már nem értett egyet a bizottság abban, hogy ez is plágium volt-e.

Ugyan mind hazai, mind nemzetközi akadémikusok kérték a lemondását, Barišić kitartott amellett, hogy nem követett el semmi rosszat, és nem kíván távozni.

További politikai hullámokat vetett az is, hogy a plágiumvádat vizsgáló etikai bizottság feje, Vlatko Silobrčić 2016 decemberében lemondott, arra hivatkozva, hogy túl nagy politikai nyomás nehezedett rájuk, hogy dobják az ügyet.

Mostanra viszont Barišić álláspontot váltott: beismerte a plágiumot, és mint mondta, bocsánatot is kért Schlesingertől. De szerinte csak tipográfiai hibáról van szó, ezért nincs miért lemondania. Sőt, a cikk későbbi megjelenéseiben (miután 2011-ben először felmerült a vád), már szerepeltek a hiányzó hivatkozások.

Ennek ellenére országszerte erősödnek a hangok, melyek a miniszter lemondását kérik, egyelőre hiába. (Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.