Tovább megy az atomfegyverrel riogatás Pakisztán és India között

külföld
2017 január 19., 12:49
comments 108

Pakisztáni katonai tisztségviselők bejelentették, hogy használnák az ország nukleáris fegyverarzenálját, miután India új katonai parancsnoka elismerte, hogy léteznek olyan titkos terveik, melyek számolnak azzal, hogy egy válság esetén hogyan támadnák meg a szomszédos országot.

A Financial Times újságírója három hivatalnokkal is beszélt Iszlámábádban, és mind erősítették, hogy minden szükséges eszközzel fellépnek, hogy megvédjék magukat, ha India valóban elindítja azokat a katonai lépéseket pakisztáni területek, melyekről régóta hallani pletykákat. Külön hangsúlyozták, hogy a minden szükséges eszközbe minden fegyverük, így a nukleáris fegyverek is beletartoznak.

Mindez két héttel azután történt, hogy az új indiai vezérkari főnök, Bipin Rawat elismerte, hogy létezik a hidegindítás stratégiája. A katonai stratégia lényege, hogy azonnali válaszcsapást tesz lehetővé olyan válságok esetén, mint például ha pakisztáni területről érkező milíciák indítanának támadást indiai célpontok ellen. Ebben az esetben az indiai hadsereg benyomulna Pakisztánba, és ott területeket foglalhatna el, mielőtt az iszlámábádi vezetés érdemi lépéseket tehetne.

A WikiLeaks publikált korábban egy 2010-ből származó diplomáciai leiratot, melyben az Újdelhibe delegált amerikai nagykövet arról jelentett, hogy a terv lényege egy olyan gyors válaszreakció a válságra, ami nem fenyegeti a pakisztáni állam létét és ezért nem vált ki nukleáris válaszcsapást sem.

A vitatott hovatartozású területek miatt régóta feszült viszonyt ápoló két atomhatalom között tavaly szeptember óta nagyon feszült a helyzet, amikor egy Kasmírban található indiai katonai bázist támadtak meg fegyveresek, 19 katonát megölve. India válaszul célzott válaszcsapásokkal operált, a de facto pakisztáni határ túloldalán lévő célpontok ellen. Kisebb összetűzések azóta is előfordultak a térségben.

Tovább élezte a helyzetet, hogy január elején Pakisztán sikeresen kipróbálta első, tengeralattjáróról indítható cirkálórakétáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.