Obama teltházas beiktatási parádéjához képest alig voltak Trumpén

Tbg
külföld
2017 január 20., 09:26
comments 232

Több ezer amerikai volt kíváncsi csütörtökön a megválasztott amerikai elnökre a washingtoni beiktatási ceremónia első napján, amikor a Lincoln Emlékmű előtt koncertekkel, parádével, tüzijátékkal és beszédekkel köszöntik a leendő elnököt.

Tömeg Obama beiktatási buliján, 2009 jnuár 18-án (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
photo_camera Tömeg Obama beiktatási buliján, 2009 január 18-án (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
photo_camera Kisebb tömeg Trump beiktatási buliján.

Több ezren voltak, a tömeg mégis eltörpült Barack Obama leköszönő elnököt annak idején, 2009-es beiktatásán megjelent tömeghez képest. Akkor teljesen megtöltötték az emberek az Emlékmű környezetét.

Az időjárásra nem nagyon lehet fogni az érdeklődés hiányát, Obama beiktatásán a beiktatások történetének ötödik legalacsonyabb hőmérséklete volt (nappal -2 fok), Trump csütörtökjén ennél jóval melegebb volt az idő. Az is igaz viszont, hogy a demokrata érzelmű városban 5%-os volt Trump támogatottsága.

Donald Trump szokás szerint egyperces néma csendben állt meg Abraham Lincoln szobra előtt, majd beszédében – a helyen, ahol Martin Luther King fekete plolgárjogi aktivista kimondta a kultikus „Van egy álmom” mondatot – fehér szavazóbázisának üzenve úgy fogalmazott:

„Soha többet nem lesztek elfelejtve!”

A pénteken beiktatásra kerülő elnök és felesége, Melanie Trump a Rolling Stones zenekar Heart of Stone számára vonult a Trump! Trump! kiáltásokat hallató közönsége elé.

„Csak egy futár vagyok... a mozgalom, amelyet soha korábban nem láthattunk a világon, valami egészen különlegeset üzen. A mondat, amit mindannyian ismertek, hiszen sokan hordják a sapkát is: Tegyük Amerikát újra naggyá!”

- mondta, majd emlékeztett mindenkit, mennyire nem hitt senki a győzelemben, a felmérések ellene szóltak, és mégis győzött, mert azokat szólította meg, akiket mindenki elfelejtett.

A ceremónián több zenekar és előadó is fellépett, bár ezek nemzetközileg meglehetősen ismeretlenek (Piano Guys , 3 Doors Down, Lee Greenwood, Toby Keith), a Guardian megjegyzi, korábban sajtóhírek szóltak arról, hogy több A kategóriás előadó nem kívánt szerepet vállalni az ünnepségen.

Emlékezeteset mondott még a parádé előtt egy kongresszusi ebéden a International Hotelben Pennsylvaniában, ahol washingtoni érkezése előtt jelent meg, idézi a Politico:

„Soha ilyen intelligens kormánya nem volt az Egyesült Államoknak, amilyen most lesz.”

Jóllehet a kabinet még fel sem állt, a 15 miniszteri posztból csupán két miniszterét hagyta jóvá a törvényhozás, és a 660 fős kormányzati létszámból is csupán 29 van megnevezve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.