Trump nem lép ki azonnal a NAFTA-ból

külföld
2017 január 20., 17:37
comments 84

Megjelentek az első dolgok az új, most már Trump-féle Fehér Ház honlapján, amiből ki lehet következtetni, mik lesznek Trump legelső lépései elnökként (igaz, nemrég azt mondta, hogy legelső munkanapjának nem ezt a pénteket, hanem a jövő hétfőt fogja tekinteni).

Ezek között a következő vállalások érdekesek:

  • minden sávban (személyi jövedelem-)adócsökkentés,
  • kilépés a TPP-tárgyalásokból, de nem a NAFTA szabadkereskedelmi egyezményből (utóbbit újratárgyalná),
  • szabályozás leépítése,
  • 25 millió új munkahely és évi 4 százalékos GDP-növekedés a következő tíz évben,
  • fal a mexikói határra, határvédelmi törvények és hatóságok megerősítése,
  • és egy homályos külpolitikai ígéret, aminek középső része valószínűleg az oroszokra vonatkozik: "tudnia kell a világnak, hogy nem ellenségeket keresünk, és mindig örülünk, ha régi ellenségek barátok lesznek, vagy ha régi barátok szövetségessé válnak".

Trump beszédje végén egyébként mind az amerikai részvényindex, mind a mexikói peso árfolyama esésnek indult. Ebben része lehet, hogy programja fő elemeként emlegette a protekcionizmust, aminek a transznacionális nagyvállalatok nyilván nem örülnek. UPDATE: nem sokkal később pedig újra emelkedni kezdett a peso.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.